• Élet

Megölnek minket az antibiotikumok, 2050-re jobban pusztít majd mint a rák

Tízmillióan halhatnak meg évente a Földön olyan betegségekben, amit antibiotikum rezisztencia okoz, azaz olyan baktériumok, amik a túlzásba vitt antibiotikum használat miatt erősödtek meg.

A legújabb kutatások szerint a rezisztens fertőzések (köztük például az új E. coli törzsek, malária, tuberkulózis) becslések szerint idén világszerte 700 ezer halálos áldozatot követelnek, de a tudósok figyelmeztetnek, hogy ez a szám gyorsan 10 millió fölé emelkedhet, ha nem történik semmi - írja a házipatika.com.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Egy új tanulmányban megállapították, hogy, Európában és így Magyarországon is az antibiotikum-rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot. A gyógyszer-rezisztens fertőzések nem csak több embert pusztítanak el, de világméretekben 100 ezer milliárd dollár kárt okozhatnak évente. A jelentés rámutat, hogy a gyógyszer-rezisztencia kialakulásáért legnagyobb felelősség a mezőgazdaságot terheli, mert antibiotikumokat használnak állatok gyógyításában. Ha nem történik változás, 2050-re az antibiotikum rezisztencia okozta betegségekben többen halhatnak meg, mint rákban. Az ÁNTSZ is figyelmeztet a túlzásba vitt antibiotikum fogyasztás veszélyeire, amiről itt írt a Faktor.

    Top 16