• Külföld
Faktor

Megnyílt a világ első 3D-s nyomtatással épített irodaépülete

Felavatták Dubajban a világ első háromdimenziós nyomtatással épített, működő irodaépületét, amely a jövő munkahelyének leginnovatívabb formáit akarja megtestesíteni.

A 250 négyzetméteres, egyszintes épületet egy hat méter széles, 36 méter hosszú és 40 méter magas nyomtató készítette el, amely automata robotkart használ. A nyomtatóban különleges összetételű cementet használtak - közölte a dubaji kormány.

Ez az első 3D-s nyomtatással készült épület a világon, amely nemcsak egy épület, hanem egy működő irodaház személyzettel

- mondta Mohamed el-Gergavi kabinetminiszter. Becslések szerint az új technológiai 50-70 százalékkal csökkentheti az építési időt és 50-80 százalékkal a szükséges munkaerőt, írja az MTI. A tervek szerint az emírségek épületeinek 25 százalékát 3D-es nyomtatással fogják elkészíteni 2030-ra.

A most elkészült épületet 17 nap alatt húzták fel, 140 ezer dollárba került, és építtetője, a Dubai Future Foundation vállalat használja átmenetileg a város központjában, a nemzetközi pénzügyi központ közelében.
 

Korábban arról is írtunk, hogy 3D nyomtatóval pótolják a kínai halottak hiányzó testrészeit, de csont-, izom- és porcdarabokat is nyomtattak 3D-ben. Arról pedig, hogy a világ legnagyobb 3D nyomtatójával készítik el a lerombolt ókori templomot, itt olvashat.

Top 0