• Tudomány

Megnyílt az űrkiállítás Budapesten

Szkafanderek, űrrakéták, űrállomásmodulok és egy igazi holdjáró magyar tervezésű kerekekkel. Ezt is láthatják azok, akiket érdekel az űrrepülés története. A bátrak pedig kipróbálhatják, milyen a súlytalanság a NASA világkörüli turnéra indult kiállításán, amely péntektől látogatható Budapesten, a Millenáris parkban.

Az űrrepülés technikáját és történetének legfontosabb fejezeteit mutatja be az az interaktív amerikai tárlat, amely csütörtökön nyílt meg a Millenáris parkban. Budapest előtt többek közt Udinében, Koppenhágában, Prágában és Brüsszelben láthatta a közönség.

Eredeti és másolatban elhozott tárgyakkal, sok fotóval és filmekkel mesélik el, hogyan lett valóság az űrről szőtt álmokból, hogyan hódította meg az emberiség az univerzum számunkra elérhető részét. A Gateway to Space című kiállításon izgalmas élményekben lehet részük a látogatóknak. Kipróbálhatják az első 1960-as években megvalósult, emberi részvétellel végrehajtott amerikai űrprojekt, a Mercury-program űrhajósainak kiképzéséhez használt 360 fokos giroszkópot. Beülhetnek az F18 típusú vadászrepülőgép és űrsikló szimulátorába, és megismerkedhetnek a súrlódásmentes környezetben mozgás érzetét keltő, űrsétát modellező zéró gravitációs berendezéssel is. Emellett kipróbálhatják, milyen a súlytalanság állapota.

Mike Flachbart

Mike Flachbart

"Remélem, hogy a tárlat bátorítani fogja a magyar fiatalokat, hogy minél többen lépjenek Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós nyomdokaiba" - mondta a tárlatot bemutató Mike Flachbart, az amerikai űr- és rakétamúzeum munkatársa. A megnyitón Farkas Bertalan a háromezer négyzetméteres kiállítótéren berendezett tárlat magyar vonatkozású szekcióját méltatta, amelyben - a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum jóvoltából - a hazai űrkutatás relikviáit és olyan űrfelszereléseket is meg lehet nézni, amelyeket magyarok fejlesztettek ki. A kiállítás első részében a tudományos irodalom kiváló alakjaival is megismerkedhetnek a látogatók. Például Jules Vernével, akinek az Utazás a Holdba című fantasztikus regénye fontos motivációt jelentett a tudósoknak. A rakétafejlesztés egyik legnagyobb úttörőjéről, a német származású Wernher von Braunról is megemlékeznek. A második szekció az Egyesült Államok és a Szovjetunió űrversenyének korszakába kalauzol: itt láthatóak többek között a két nagyhatalom űrprogramjaiban használt eredeti szkafanderek, műholdak, rakéták és az űrkapszulák méretarányos, vagy életnagyságú modelljei, emellett megtapintható egy valódi holdkőzet is.
A holdjáró, a képre kattintva galéria nyílik

A holdjáró, a képre kattintva galéria nyílik

A tárlaton egy valódi holdjárót is kiállítottak, amelynek abroncsmintázata magyar ötlet alapján készült, ezzel Magyarország is szerepet játszott a holdra szállás történetében.

Az 1970-es és 1980-as években eljött a nagyhatalmak együttműködésének korszaka. Ennél a szekciónál sétálhatunk a Nemzetközi Űrállomáson és beléphetünk orosz MIR űrállomás bejárható életnagyságú modelljébe is. A tárlat arról is szól, hogyan élnek az űrhajósok az űrben: mit esznek, mit isznak és milyen higiéniai lehetőségek állnak a rendelkezésükre. A ma is fejlesztés alatt álló Orion-űrkabin modelljével pedig a jövőbe is bepillanthatnak az érdeklődők március 15-ig, aztán a kiállítást Johannesburga viszik.

Top 0