• Külföld
Faktor

Megnevezte a párizsi és a brüsszeli robbantások szervezőit az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam bejelentette: a Bakraoui fivéreket voltak a párizsi és brüsszeli merényletek szervezői, és Najim Laachraouit készítette a bombákat.

A terrorszervezet szerint a 27 éves Khalid és a 29 éves Ibrahim el-Bakraoui voltak a felelősek a párizsi és brüsszeli támadások "összes előkészületéért". Khalid el-Bakraoui a brüsszeli metró Maelbeek nevű állomásán robbantotta fel magát, Ibrahim el-Bakraoui és Najim Laachraoui pedig a belga főváros Zaventem repülőterén hajtották végre öngyilkos merényleteiket március 22-én.

Fotó: Europress-Belgian Federal Police/AFP

Fotó: Europress-Belgian Federal Police/AFP

Az el-Bakraoui testvérpár fegyvereket és robbanószereket szerzett be, valamint lakásokat bérelt és megtervezte a merényleteket - írja az Iszlám Állam magazinjában. Az Iszlám Állam propagandamagazinja szerint a két európai fővárosban végrehajtott támadásokhoz Najim Laachraoui, a harmadik brüsszeli robbantó készítette a bombákat. A belga és francia hatóságok megtalálták Laachraoui DNS-ét a párizsi merénylők robbanómellényein, akinek szerintük köze volt a brüsszeli bombák elkészítéséhez.

A 24 éves Laachraoui 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz, és aktívan harcolt egészen addig, amíg meg nem sebesült a lábán. A fiatal férfi ekkor úgy döntött, visszatér Európába, hogy ott támadjon. Visszatérése után egy tapasztaltabb dzsihadista, a 40 éves algériai Mohamed Belkaid segítette - írja a dzsihadista újság. Belga és francia nyomozók szerint az Iszlám Állam európai sejtjeinek Belkaid volt a feje, a párizsi terrorcsoportokat Najim Laachraouival telefonon keresztül irányította.

Belkaid egy házkutatásnak indult rendőrségi akcióban halt meg március 15-én Brüsszel Forest kerületében. Akkor rálőtt a rendőrökre, ami a hatóságok szerint lehetővé tette két másik embernek, hogy elmeneküljenek. A víz és áram nélküli lakásban több kalasnyikovot, rengeteg lőszert, az Iszlám Állam propagandaanyagait, és Salah Abdeslamnak, a francia és belga hatóságok szerint a párizsi merényletek egyik kitervelőjének az ujjlenyomatait találták meg a rendőrök.

A támadók a tavaly novemberi párizsi merényletekben 130 embert öltek meg, a brüsszeli robbantásokban pedig 32 embert.

Top 0