• Külföld
Faktor

Megmentették a pingvineket a természetfilmesek, kiakadt a szakma

A nézők viszont egyöntetűen a stáb mellé álltak.

David Attenborough narrálásával és közreműködésével készült a BBC Dynasties című természetfilm-sorozata, az első adást ötmillió ember nézte. A legutóbbi részben az Antarktiszon élő császárpingvinekről forgatott a stáb, amiből aztán botrány lett. Az történt ugyanis, hogy csapdába esett néhány pingvin, a stáb pedig úgy döntött, hogy segítenek nekik kiszabadulni, ami szembe megy a természetfilmesek elsőszámú törvényével: a természet folyamataiba tilos beleavatkozni.

Nagyjából húsz pingvin egy árokba szorult, és esélytelen volt, hogy visszatérjenek a kolóniához, így előbb-utóbb elpusztultak volna. Három BBC-s viszont utat ásott a hóban a bajbajutott állatoknak, akik meg is találták azt, így megmenekültek.

A nézők egyöntetűen a stáb mellé álltak, a szakma viszont nem. Többen is arra hívták fel a figyelmet, hogy az ilyen jellegű segítség a természetes folyamatokba való beavatkozásnak minősül. Doug Allan, aki David Attenborough operatőre volt korábban, arról beszélt, hogy jó munka volt a pingvinek megijesztése nélkül segíteni, de az életmentés nem lehet elég indok a beavatkozáshoz ilyen szituációban sem. Attenborough is azt mondta, ha a helyszínen van, megmentette volna a pingvineket - írja a BBC.
Mike Gunton, a sorozat producere így nyilatkozott az esetről: „30 év alatt, amióta én ezt csinálom, ez volt a nagyon kevés olyan eset egyike, amikor közbeavatkoztunk, ez egy nagyon szokatlan helyzet. Általában nem tesszük, mert nem lehet, különben beláthatatlan következményei lennének. Egyrészt nagyon veszélyesek az ilyen helyzetek az ember és az állat számára is, másrészt valószínűleg megváltoztatják a természet dinamikáját, vagy valamilyen állattól megvonod az ételt. Ebben a konkrét esetben egyik sem állt fenn.”

Kommentek:

Top 0