• Élet
Faktor

Meglepő, mire jó még az ember szaga

Emberszaggal csábítják a szúnyogokat. De most direkt.

Holland és kenyai kutatók új szúnyogcsapdát fejlesztettek ki, amely emberszaggal vonzzaa malária kórokozóját hordozó szúnyogokat - olvasható a The Lancet című brit orvosi folyóirat szerdai számában.

Fotó: Getty Images/Mario Tama

Fotó: Getty Images/Mario Tama

A három éven át Kenyában végzett kutatások eredménye szerint a szintetikus illattal ellátott csapdák segítségével sikerül elfogni a maláriát hordozó szúnyogpopuláció 70 százalékát, és 30 százalékkal csökkenteni a megbetegedések számát az új szúnyogcsapdát használó háztartásokban.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A kísérletekben a Viktória-tavon fekvő Rusinga sziget 25 ezer lakója vett részt. A napenergiával működő csapdákat az otthonokon belül, illetve kívül helyezték el, de alkalmaztak szúnyoghálót és malária elleni szereket is.

  A szagos csapda a dengue-láz vagy a zika vírus ellen is megoldást nyújthat

  - áll a kutatást végző hollandiai Wageningen egyetemének közleményében.

  A dengue-láz és a zika vírus kórokozóját más szúnyogfaj terjeszti, mint a maláriáét. A betegség a fertőzött nőstények csípése révén terjed.

  A holland egyetem adatai szerint percenként meghal egy gyermek maláriában. A betegség évente 12 milliárd dollárjába (3341 milliárd forint) kerül Afrikának.

  A malária ellen nincsen védőoltás. A kór 2015-ben 438 ezer ember halálát okozta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A betegség áldozatainak legtöbbje ötévesnél fiatalabb fekete-afrikai gyermek.

  A WHO 2030-ra 90 százalékkal akarja csökkenteni a malária okozta halálozások arányát.

  Kommentek:

  Top 16