• Sport
Faktor

Meglepetést vár az elnök a magyar hokiválogatottól

Kis meglepetést vár a magyar jégkorong-válogatottól a pénteken kezdődő oroszországi jégkorong-világbajnokságon Kovács Csaba, a magyar szövetség elnöke.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón elmondta: nagyon erős ellenfelekkel találkoznak a vb-n, ráadásul a német és a francia válogatott nem eshet ki, mert jövőre házigazda lesz.

„A miénk a legalacsonyabb világranglistás helyezés a mezőnyben, tizenkilencedikek vagyunk. A csapat mindig tudott szolgálni meglepetéssel az elmúlt időszakban, és a szurkolók és a szakma most is ezt a pici meglepetést várja. Ugyanakkor még az is lehet, hogy öt-hat ponttal sem sikerül a bennmaradás. Abban biztos vagyok, a játékosok amit tudnak, kiviszik a pályára, de akkor sem lesz csalódás, ha kiesünk” – fogalmazott Kovács Csaba. Utalt rá, hogy a legutóbbi, 2008-as feljutás és a TAO-s körbe kerülés óta azt szeretné a szövetség, hogy a válogatott csökkentse az élvonal és a divízió I/A közötti távolságot, s jusson fel az elitbe.

Kovács Csaba szeretné, ha a csapat jövőre is az élvonalban szerepelne, de ezt a terhet nem teszik rá a játékosok vállára. Az viszont tény – amint ezt kijelentette –, hogy a felkészülés jól sikerült. Úgy vélte, a világ legjobb szurkolótábora a magyar, amely olyan támogatást tud adni, ami sok mindenen átsegítheti a válogatottat.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány kiemelte: az egy hónapos edzőtáborban napról napra, hétről hétre látták a folyamatos fejlődést:

„Nehéz döntés volt kijelölni az utazókat. A teljesítményre helyeztük a hangsúlyt, és volt néhány meglepetés is, hiszen fiatalok szorítottak ki tavalyi krakkói kerettagokat. Tíz nap alatt hét mérkőzést játszunk, ezt modelleztük a felkészülés során. Azt kértük a játékosoktól, hogy higgyenek önmagukban, társaikban, edzőikben. Nincs veszítenivalónk. Nincs ugyan garancia a sikerre, de a játékosok az utóbbi időben egyre nagyobb önbizalommal látták el a feladatukat” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

A kanadai szakvezető kitért rá, hogy a fizikai és a mentális felkészítés is nagy hangsúlyt kapott.

A világbajnokságra írt dal:

A vb-n szombaton a szlovák, vasárnap a címvédő, olimpiai bajnok kanadai, majd május 10-én a francia, 11-én a finn, 13-án az amerikai, 14-én a fehérorosz, 16-án pedig a német csapat lesz az ellenfél Szentpéterváron (MTI).

A csoportellenfelek közül csak a franciákkal szemben pozitív az örökmérleg, ám ellenük is az utolsó 11 felvonásból csupán kétszer sikerült nyerni. A szlovák, a kanadai, a finn, az amerikai válogatottban több NHL-es vagy KHL-es világsztár játszik.

A magyarok legutóbb 2009-ben szerepeltek az élvonalban, akkor hat mérkőzésből hat vereséget szenvedtek, és kiestek. A magyar csapat akkor esik ki, ha a szentpétervári nyolcas utolsó helyén végez, vagy úgy lesz hetedik, hogy a 2017-es házigazda jogán védettséget élvező német vagy francia csapatot előzi meg és közben a moszkvai csoport hetedik helyezettjénél rosszabb a mutatója.

Szentpétervárra hét olyan játékos utazik el csütörtökön, aki még nem szerepelt vb-n: a kapus Vay Ádám, a hátvédsorból a honosított Dudás Jesse, Sagert Kalvin, a 18 esztendős Garát Zsombor, a nála egy évvel idősebb Stipsicz Bence, valamint Mestyán István, a csatárok közül pedig Galló Vilmos.

Szollár Domonkos, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója elmondta, a szurkolóknak játékot szerveznek. A hokisokról készült egy fotósorozat, a képeken látható mozdulatokat lehet utánozni, erről fényképeket készíteni, amelyek megoszthatók egy közösségi oldalon. A legjobbak értékes jutalmat kapnak. A vb alatt a Tüskecsarnokhoz közeli Barba Negra Track szabadtéri szórakozóhelyen MOL-szurkolói falut rendeznek be.

A válogatott teljes keretét itt tudják megnézni.

Top 0