• Belföld
Faktor

Meglepő változás, fizetni kell az orvos "indokolatlan" hívásáért

Négyezer forintot kérnének a betegektől.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Már az egészségügyi kormányzat is vizsgálja, hogy Edelényben a betegektől négyezer forintot kérnének, ha az orvos szerint indokolatlanul, kényelmi okból ment az ügyeletre - írja a Népszava. Az önkormányzat Facebook-oldalán is közzétette a változást, amely szerint az edelényi ügyeleten a jövőben térítési díjat fizet, aki „kényelmi szempontból” veszi igénybe az orvosi ellátását. Ezt a mindenkori ügyeletes orvos állapítja majd meg.

Az ellátási területen élőknek a díj 2000 forint, az azon kívül lakóknak 4000, külföldieknek 8000 forint. Az ügyeleti szolgálat vezetője a képviselő-testület előtt azzal érvelt, hogy már 60-80 százalék azok aránya, akik nem szorulnak „sürgősségi ellátásra”, csak gyógyszert akarnak íratni, és nem akarják kivárni a sort a rendelőben.

Az indokolatlan házhoz hívásért is fizetni kellene. A körzetben 3000, azon kívül 5000, külföldieknek 10 ezer forintot.  

A Népszavának korábban Kovácsy Zsombor szakjogász azt mondta: az egészségbiztosításról szóló törvény alapján a háziorvosoknak egyelőre nincs lehetőségük kényelmi díjat kérni az indokolatlan házhoz hívásért, az alapellátási ügyeletben sem kérhető pénz a betegtől. Az edelényi ügyben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal indít eljárást.

Kommentek:

Top 0