• Külföld

Megkezdődött a Ferenc pápa vezette keresztút Rómában

Megkezdődött a Ferenc pápa vezette keresztút nagypéntek este a római Colosseumnál. Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke vitte elsőként a keresztet a Via Crucis keresztútján.

A második stációnál a római Postiglione család négy - hat és tizenhárom év közötti - gyerekkel, a harmadiknál egy kerekesszékes beteg ápolói kíséretében, a negyediknél egy másik olasz család, az ötödiknél egy olasz szakközépiskola hallgatói és tanáraik, a hatodiknál egy kínai és egy orosz nő veszi át a keresztet.

A hetediknél egy Paraguayból származó nő és egy boszniai férfi, a nyolcadik állomásnál egy ecuadori család, a kilencediknél egy ugandai nagymama és egy kenyai férfi, a tizedik stációnál egy mexikói férfi és egy közép-afrikai nő, a tizenegyediken egy férfi az Egyesült Államokból és egy nő Bolíviából veszi át a keresztet.

A tizenkettedik stációnál egy szíriai férfi viszi majd a keresztet, akinek egy katolikus közösség nyújtott menedéket. A tizenharmadik stációnál a Szentföldön szolgáló ferences szerzetesek kerülnek sorra. Az utolsó stációnál ismét Agostino Vallini bíboros viszi a keresztet.

A Colosseum előtti tér teljesen megtelt a Via Crucist követő tömeggel. Ferenc pápa a Colosseummal szemközti Palatinus-domb teraszáról követi a stációkat, amelyek itt érnek véget.

A meditációk megírását a pápa Gualtiero Basettire érsekre bízta. Az olasz érsek a mai szociális problémák iránti érzékenységéről ismert. A Vatikán honlapján közölt meditációk a passió jeleneteihez kapcsolódva aktuális problémákat érintenek. Közös témájuk a mai világban tapasztalható félelem és szenvedés – írja az MTI.

Top 0