• Sport

Mégis eltilthatják négy meccsre a sztárfocistát

A fellebbviteli bizottság előtt van Tom Brady tavalyi ügye, amely szerint felmerült, hogy az irányító tudott arról, hogy leeresztették a labdákat az Indianapolis Colts elleni meccsen. Az NFL négy meccsre eltiltotta a játékost, azonban a bíróság a szezon előtt törölte a büntetést. Most újra elképzelhető, hogy az alapszakasz első négy meccsén nem játszhat a Patriots irányítója.

Fotó: Europress - Doug Pensinger/Getty Images

Fotó: Europress - Doug Pensinger/Getty Images

A fellebbviteli bizottság jelezte, hogy lehetséges, hogy visszaállítják a New England Patriots irányítójának, Tom Bradynek a büntetését. Korábban négymeccses eltiltást kapott a ligától, mert állítólag tudott róla, hogy a labdákat leeresztették az Indianapolis Colts elleni rájátszásmeccsen. A botrányból ebben a cikkben írtunk.

Egy, a játékosok szakszervezetét képviselő ügyvéd egy három bíró előtt tartott fellebbviteli tárgyaláson volt, amelyet az NFL kezdeményezett, azért hogy a tavaly szeptember hozott döntést semmisítsék meg. A liga ugyanis hiába tiltotta el a játékost 4 meccsre, a bíróság az NFL döntését érvénytelenítette.

Jeffrey Kessler, a játékosokat képviselő ügyvéd azzal érvelt, hogy Brady nem tudhatta, hogy tettéért akár el is tilthatják, illetve azzal is, hogy Roger Goodell NFL-főnök nem hozhat döntést ilyen ügyben önhatalmúlag a kollektív szerződéssel szembe menve.

Ezzel ellentétben az egyik bíró, Robert Katzman azon az állásponton van, hogy Goodell bizonyos kérdésekben igenis dönthet önhatalmúlag, ha úgy érzi, hogy bizonyos cselekmények az NFL hírnevére rossz hatással voltak.

Bradyt a liga 2015 májusában tiltotta el, pont azután, hogy bajnok lett a New England Patriots csapatával. A döntő előtti meccsen, az amerikai konferencia (AFC) döntőjében a New England 45-7-re nyert a Colts ellen, de több labda nyomása nem volt megfelelő. Ezt követően a liga felbérelte Ted Wellst, hogy derítse ki, hogy kik érintettek az ügyben, akkor a vizsgálat azt mondta, hogy Brady inkább bűnös, mint nem.

A döntést két szertáros és Brady levelezésére alapozták, de nem minden üzenet volt meg, ráadásul Brady akadályozta a vizsgálatot: nem volt hajlandó átnyújtani a telefonját, majd később azt mondta, hogy azt a készülékét már le is cserélte egy másikra.

Goodell július 28-án bejelentette, hogy 4 meccses eltiltást kap Brady, de az irányító bíróságra vitte a döntést. Szeptember 3-án, egy héttel az alapszakasz kezdete előtt a bíróság eltörölte az NFL által hozott döntést, így az irányító az egész szezonban játszhatott.

Egyelőre nem tisztázott, hogy mikor születik végleges döntés, de minden bizonnyal szeptemberig eldől, hogy a fellebbezés sikeres lesz-e vagy nem. Jelen állás szerint a három bíróból kettő hajlandó visszaállítani az NFL eltiltását, ami elég a büntetéshez.

Top 0