• Külföld
Faktor

Megint katonákat öltek a kelet-ukrajnai fronton

Jelenleg a legtöbb támadás Donyeck környékén éri az ukrán fegyveres erőket. Noha az Oroszország által támogatott szakadárok támadásainak intenzitása az elmúlt 24 órában alábbhagyott, minden második esetben nehézfegyverekkel adnak le célzott lövést az ukrán katonák állásaira. Tegnap a szakadárok több mint 70 lövedéket lőttek ki aknavetőkkel a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalára.

Közben Eduard Baszurin, a szakadár Donyecki Népköztársaság védelmi minisztériumának szóvivője azt mondta: a héten összesen kilenc ukrán katona halt meg és 37 sebesült meg a fegyveres erők és az önkéntes alakulatok tagjai közötti baráti tűzben  a Donyecktől északra fekvő Jaszinuvata település környékén. 

Luhanszkban hét Grad rakéta-sorozatvetőt, hét 122 milliméter kaliberű Gvozgyika önjáró tarackot, Donyeckben pedig öt, 120 milliméteres Sztrela-10M  rakétarendszert láttak. Donyeck peremvidékén, az ukrán ellenőrzés alatti Marjinka település közelében még hat Gvozgyikát, Avgyijivkánál pedig egy Osza típusú rakétarendszert figyeltek meg.

Europress / Spencer Platt / GettyImages

Europress / Spencer Platt / GettyImages

A tavaly februári minszki megállapodás értelmében 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverek nem lehetnének a frontvonal menti 30 kilométer széles sávban.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzése szerdai közleményében azt írta, hogy újabb orosz fegyveresek érkeztek a Donyec-medencébe főleg Csecsenföldön és Dagesztánban verbuvált zsoldosok. Létszámukról adatot nem közöltek, csak annyit, hogy a dél-donyecki Novoazovszkban állomásozó tengerészgyalogsági gépesített lövészezred alakulatához érkeztek erősítésként.

Top 0