• Külföld
Faktor

Megingott a horvát kormánykoalíció

Valamivel több mint egy hónappal a horvát kormány megalakulása után megingott a kormánykoalíció.

Emiatt az annak legnagyobb erejét képviselő pártszövetség, a HDZ Hazafias koalíciója válságstábot hívott össze csütörtökön, amelyet végül indoklás nélkül péntekre halasztott.

A HDZ Hazafias koalícióját a vezető párton kívül még hét párt alkotja. A sajtóban megjelent hírek szerint a két alelnök, Tomislav Karamarko (HDZ) miniszterelnök-helyettes és Bozo Petrov (Híd) között már régóta feszültség van, és folyamatos alkudozásokkal kormányoznak.

Politikai szakértők szerint Tihomir Oreskovic technokrata kormányfő kerüli, hogy ideológiákról, kinevezésekről és politikai ellentétekről beszéljen. Ő ehelyett bejárja Európát, hogy befektetőket és szövetségeseket keressen, továbbá megpróbálja meggyőzni az Európai Bizottságot, hogy a kormány képes csökkenteni az államadósságot. A szakértől azt mondják, hogy ezzel szemben a két alelnök csak rontja a kormányfő hitelét.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Arról, hogy egyre nagyobb az ellentét a két vezető párt között, és a dolgok nem úgy működnek, ahogy kellene, Darinko Kosor, a Hazafias koalíció HSLS-es parlamenti képviselője, egyben a párt elnöke beszélt. A képviselő szerint nem jól dolgozik a kormány, a parlament pedig a 2014-es jelentéseket tárgyalja hetek óta, mert egy hónap alatt egy törvényjavaslatot se nyújtott be a kabinet.       Ivan Kovacic, a Híd parlamenti képviselője pedig azt mondta, hogy a HDZ és a Híd között nincs nézeteltérés. Szerinte a HDZ azért problémázik, mert kevesebb tisztséget tudtak megszerezni maguknak, mint ha a pártszövetség egyedül nyerte volna meg a választásokat.   

    Top 16