• Külföld
Faktor

Megijedtek a görögök, elkezdik regisztrálni a migránsokat

Egyetlen regisztrációs pont van Görögországban, pedig naponta több ezer migráns megy át az országon. A görögök vasárnap megígérték, hogy nagyon gyorsan új regisztrációs pontokat építenek ki.

Valószínűleg azért léptek ilyen gyorsan, mert felmerült, hogy Görögországot esetleg kizárnák Schengenből, ami hatalmas érvágás lenne a görögöknek. A görög miniszterelnöki hivatal vasárnap bejelentette, hogy Számosz, Lészvosz, Híosz, Kósz és Lérosz szigetén felgyorsítják a központok építkezési ütemét és befejezik két áthelyezési központ felállítását is. Ráadásul a védelmi minisztériumot is beveszik a regisztrációs munkába. A görög belügyminisztérium már vállalta is, hogy rövid idő alatt kiképzi a személyzetet, hogy el tudják látni a feladatot, vagyis tudjanak migránsokat regisztrálni.

Migránsok a görög határon. Fotó: Europress / Milos Bicanski - Getty Images

Migránsok a görög határon. Fotó: Europress / Milos Bicanski - Getty Images

Görögországban jelenleg csak egy regisztrációs hot spot működik, miközben tömegével áramlanak át az országon a migránsok. Az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) felmérése szerint a tél ellenére sem jöttek sokkal kevesebben Európába, mint nyáron - és elsősorban Görögországon keresztül érkeztek.

Az uniós tagállamok bel- és igazságügyi miniszterei hétfőn tartottak informális ülést Amszterdamban. Itt merült fel, hogy közelebbről meg kellene vizsgálni Görögország helyét a Schengeni övezetben. Ez lényegében egy burkolt fenyegetésnek tekinthető, ami akár kizárással járhat – írja az MTI.

Top 0