• Belföld
Kummer Dóra

Meghalt Vándor Kálmán

94 évesen halt meg Vándor Kálmán aranytollas sportújságíró – tájékoztatta a család az MTI-t.

Vándor Kálmán 74 éve, 1942-ben lett a Nemzeti Sport tudósítója, majd dolgozott a Népsportnál, a Friss Újságnál, a Magyar Rádió olasz szerkesztőségében, a Képes Sportlapnál, a Képes Sportnál, 1956 szeptemberétől pedig majdnem négy évtizeden át a Népszavánál, majd onnan is ment nyugdíjba.

Tudósított több száz válogatott labdarúgó-mérkőzésről, járt olimpiákon, labdarúgó-világbajnokságokon, volt az MLSZ sajtófőnöke is, emellett sporttémájú könyveket is írt. Ő viszont arra volt a legbüszkébb, hogy egyszer néhány percre beállhatott a Lakat Károly szövetségi kapitány irányította magyar válogatottba, Spanyolországban, egy benidormi edzőmérkőzésen.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A sportújságírás mellett olasz slágerek szövegeinek magyarra fordításával foglalkozott. Kétszáznál is több táncdal szöveget írt meg vagy fordított le, amelyeket népszerű énekesek (Kovács Kati, Koós János, Korda György) adtak elő. Örökzöldnek számít az Azzurro, a Kósza szél, a Távollét vagy A szívem egy vándorcigány.

    Az 1922. november 5-én, Békásmegyeren született Vándor Kálmán munkásságáért 2002-ben Aranytollat, 2003-ban eMeRTon-életműdíjat, 2005-ben sportújságírói életműdíjat kapott. 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet.

    Top 16