• Kultúra
Faktor

Meghalt Pasolini filmjeinek sztárja: Franco Citti

Meghalt Franco Citti olasz színész, akit Pier Paolo Pasolini fedezett fel és aki az ő filmjeiben nyújtott alakításaival írta be nevét a filmtörténetbe. Legemlékezetesebb alakítását A csóró címszereplőjeként nyújtotta. 80 éves volt.

Pier Paolo Pasolini az 1950-es években Róma külvárosait járva ismerkedett meg Franco Cittivel és annak bátyjával, Sergióval, aki később filmrendező-forgatókönyvíró lett Pasolini tanítványaként.

Fotó: Europress / Reporters Associati & Archivi / GettyImages

Fotó: Europress / Reporters Associati & Archivi / GettyImages

A rendező Francóval valósította meg saját első filmjét, A csórót, amelyben Citti rendkívüli hitelességgel keltette életre a lumpen főszereplőt, aki még saját gyerekét is meglopja. Következő közös filmjükben, a Mamma Rómában Citti a címszereplő stricijét alakítja, aki zsarolásával tönkreteszi az Anna Magnani játszotta hősnő életét. 1967-ben a Szophoklész tragédiája nyomán készült Oidipusz király címszerepét alakította. A Disznóólban az egyik kannibál szerepét kapta. Az Élet trilógiája filmjeiben Pasolini fontos, de negatív karakterszerepeket adott neki.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Citti a Dekameronban Ciappelletto szerepét játszotta, a Canterbury mesékben az Ördögöt formálta meg, az Ezeregyéjszaka virágaiban a démont alakította.

    A csóró sikere után mások is felfigyeltek Citti tehetségére, szerepet kapott többek közt Marcel Carné, Sergio Corbucci és Carlo Lizzani egy-egy filmjében, továbbá bűnügyi filmekben, westernekben, drámákban.

    Amikor testvére, Sergio Citti rendezni kezdett, Franco is szerepeket kapott nála.

    Top 16