• Kultúra

Meghalt Nikolaus Harnoncourt világhírű karmester

86 éves korában meghalt Nikolaus Harnoncourt világhírű osztrák karmester - közölte az osztrák ORF televízió vasárnap.

A zenész szombat éjjel, súlyos betegségben, családja körében halt meg.

A közönségtől már decemberben elköszönt.

Testi erőm megparancsolta, hogy lemondjak további terveimről – írta egy rövid, kézzel írt levélben.

Harnoncourt egy nappal 86. születésnapja előtt búcsúzott el a bécsi Musikverein közönségétől. Ő vezényelte volna aznap este zenekara, a Concentus Musicus Bach-koncertjét a Musikvereinban. A levélben, amelyet fakszimileként a programfüzethez csatoltak, Harnoncourt meleg szavakkal búcsúzik a pódiumtól és közönségtől.

„Szokatlanul mély kapcsolat épült ki a színpadon lévők és Önök között - egy boldog, felfedező közösség voltunk. Sok minden meg fog maradni. Az idei ciklus még az én szándékaim szerint zajlik, legyenek hűek hozzá" - írta a karmester a köréje szerveződött Styriarte fesztivál által közzétett levelében. 

A világhírű karmester 1929. december 6-án született Berlinben, kiterjedt arisztokrata kapcsolatokkal bíró családban, Johann Nicolaus de la Fontaine d'Harnoncourt-Unverzagt néven. Grazban nevelkedett, majd a bécsi Zeneakadémián csellótanulmányokat folytatott. 1952-ben szerződött a Bécsi Szimfonikusokhoz. 1953-ban alapította meg világhírű együttesét, a Concentus Musicus Wient. Karmesteri pályafutását a milánói Scalában kezdte 1970-ben és azóta a világ szinte valamennyi koncerttermében és operaházában vezényelt. A korabeli hangszerek használata miatt őt tartják az autentikus barokk és a klasszikus előadásmód úttörőjének – írja az MTI.

Top 0