• Politika
Faktor

Meghalt Kasza József

Szerda hajnalban halt meg Kasza József, egykori szerbiai miniszterelnök-helyettes, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) korábbi elnöke és Szabadka egykori polgármestere.

71 éves volt, az utóbbi években beteg volt, a szabadkai kórházban halt meg. Több mint 12 éven át, 1995-től 2007-ig vezette a legnagyobb délvidéki magyar pártot, a VMSZ-t. Parlamenti képviselő volt, 1989-től 2001-ig Szabadka polgármestere. Kasza József volt a Zoran Djindjic vezette szerb kormány miniszterelnök-helyettese 2000 és 2003 között.

Fotó: MTI / Kovács Attila

Fotó: MTI / Kovács Attila

A VMSZ elnöki posztjáról 2007-ben mondott le. 3 évvel később a VMSZ fegyelmi bizottsága megfosztotta tiszteletbeli elnöki tisztségétől és kizárta a pártból a VMSZ politikáját bíráló kijelentései miatt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Kasza Józsefet 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki. Közgazdászként több szabadkai vállalatban dolgozott pénzügyi szakemberként, gazdasági vezetőként. 2011-ben az Agrobank pénzintézet szabadkai kirendeltségének vezetőjeként vonult nyugdíjba. Egy évvel később hivatali visszaéléssel vádolták meg, és majdnem három hónapot töltött vizsgálati fogságban. Később a szabadkai Suboticke Novine című szerb nyelvű újság igazgatója, valamint fő- és felelős szerkesztője lett. Az utóbbi években már teljesen visszavonult a politikai életből - írja az MTI.

    Top 16