• Külföld
Faktor

Kínai utazásán hunyt el a 78 éves rekorder: senki más nem autózott még ennyit egyetlen kocsival

A férfi több mint 5 millió kilométert tett meg vele.

Irv Gordon 78 éves korában elhunyt. Ő volt az az ember, aki a legtöbb kilométert autózta egy autóval - írja a Totalcar.

Irv Gordon és Volvójának közös utazása 1966 júniusában indult, amikor Gordon autót keresett a napi nagyjából 200 kilométeres ingázásához. Egy korábbi visszaemlékezése szerit a vétel utáni első három napon ki sem szállt a P1800S-ből és rögtön összeautózott vele 2400 kilométert az Egyesült Államok keleti államaiban. Az első tíz év végére már megvolt a 800 ezres határ.

A Volvo idővel felfigyelt Gordonra. Jó reklám volt nekik az ember, aki viszi Amerikában a hírt, milyen megbízható ez a svéd márka. A nagyobb nyilvánosság 1998-ban hallott róla először, amikor megdöntötte az egy tulajdonossal megtett legnagyobb futásteljesítmény világrekordját 2,7 millió kilométerrel. 2002-ben lett meg neki a 3,2 millió kilométer (mérföldben kerek kétmillió), amire egy új C70-est kapott ajándékba a Volvótól.

Az egykor tanárként dolgozó Gordon az utóbbi években már nyugdíjasként gyűjtötte a kilométereket. Nagy köröket ment az államokban, kiállításokra vitte el lábon az autót. Az utolsó helyzetjelentés idén májusban jött tőle, akkor 3,2 millió mérföld (5,15 millió kilométer) volt az autóban. Gordon a napokban épp kínai utazását töltötte, ott halt meg 78 évesen. 

Kommentek:

Top 0