• Kultúra
Maksa Mónika

Meghalt Hazai György

Hazai György, turkológus, orientalista, nyugdíjas egyetemi tanár, kutatóprofesszor és az MTA rendes tagja is volt. Családja és a Magyar Tudományos Akadémia jelentette be, hogy 84 évesen meghalt pénteken.

A magyar keletkutatás és az egész magyar tudományosság egyik legkiemelkedőbb képviselője volt – olvasható az MTA honlapján.

Hazai György a török népeket és török nyelveket kutatta. A világ egyik legismertebb és legelismertebb magyar keletkutatója volt. Dolgozott az MTA Nyelvtudományi Intézetében, a berlini Humboldt Egyetem docense, majd professzora, közben a Német Tudományos Akadémia Turfán-kutatócsoportjának vezetője is volt. 2000 és 2003 között a budapesti német nyelvű Andrássy Egyetem alapító rektora volt.

Több tudományos társaság választotta tagjává és több elismerést is kapott. Külföldön és Magyarországon egyaránt dolgozott. Főleg a balkáni török nyelvi viszonyokat kutatta, de foglalkozott a korai oszmán-török nyelvemlékekkel is. Ezen kívül vizsgálta a latin és cirill betűs átírásos török nyelvemlékekkel is.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A hamvasztás után február 26-án búcsúztatják el a Farkasréti temető Makovecz termében – írja az MTI.

    Top 16