Faktor

Meghalt Francois Dupeyron

Hosszú betegség után, 65 éves korában meghalt az egyik legjobb francia filmrendező, Francois Dupeyron. A Monsieur Ibrahim és a Korán virágai című filmjét a magyar mozik is sikerrel vetítették. A sokáig Hollywoodban dolgozó Omar Sharif nagy visszatérése volt a film, César-díjat kapott alakításáért.

Maga Dupeyron is kétszer kapott César-díjat, ez a legfontosabb francia filmes díj. Első mozifilmjét egyébként 1988-ban forgatta Catherine Deneuve és Gérard Dépardieu főszereplésével, Furcsa hely egy találkozáshoz, ez volt a címe.

Egyik legszebb filmje pedig a Tiszti szoba. A Cannes-ban Arany Pálmára jelölt film az első világháborúban játszódik. Egy francia katonatiszt a háború első napjaiban megsérül, arca súlyosan deformálódik. Ezután egy olyan kórházi szobában tartják - a Tiszti szobában - , ahol nincs tükör: azért, hogy az arcukat szinte elvesztő, beteg katonatisztek ne nézhessék meg saját magukat.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Utolsó filmjét három évvel ezelőtt mutatták be a francia mozik, A lelkem általad gyógyul volt a címe, és elsősorban szakmai sikere volt.

    Top 16