• Belföld
Maksa Mónika

Meghalt egy 37 éves nő, nem fogadták a kórházak

Egy 37 éves külföldi nő a múlt héten szerdán délután a budai Böszörményi út egyik irodaháza előtt esett össze. A mentők odakiértek, de még négy órába telt mire a nő műtőbe került.

A Népszabadság információi szerint ugyanis a mentőknek négy órába telt, hogy olyan kórházat találjanak, ahol a nő megfelelő ellátást kaphatott. Először a legközelebbi Szent Imre kórház sürgősségi ügyeletének szóltak, de ott az ügyeletes orvos visszautasította őket. Azt mondta, hogy stroke esetén szakcentrumban gyógyulhat meg a beteg, tehát a Szent János kórházba kell vinni. Hozzátette, hogy ha nem is kapott a nő stroke-ot, akkor is a Szent János kórház az illetékes a rosszullét helyszíne miatt.

A mentők 40 percig élesztették újra a nőt. A kép illusztráció.

A mentők 40 percig élesztették újra a nőt. A kép illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A Szent János kórházban azonban nem tudták fogadni a beteget, mert nem volt egyetlen szabad ágy sem. A kórház helyettese a Szent Margit kórház intenzív osztálya lett. A Népszabadság szerint a nő fél háromkor lett rosszul, a Szent Margit kórházhoz pedig fél négyre értek vele. Az ügyeletes orvos azonban nem akarta átvenni, mert nem volt neurológus szakorvosa, hiszen a kórház nem stroke-centrum. Ezért felhívta az első kórházat, a Szent Imrét, hogy vegyék át a beteget. A kórház jelezte, hogy ha tényleg nem tudják biztonságosan ellátni, mégis vihetik hozzájuk a beteget. A nő keringése azonban addigra leállt, nem szállíthatták. A hordágyon 40 percig élesztették őt újra a mentők, néhány gyors vizsgálattal pedig azt is kiderítették, hogy nem stroke-ja van. A hasában viszont folyadék volt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Öt órakor eldöntötték, hogy nem lehet továbbvinni a nőt, hat óra öt perckor pedig hivatalosan is átvették őt a mentőktől. Az Országos Mentőszolgálat sajtóosztálya a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: „a betegátadás jelentősen elhúzódott."

    A nő végül fél hétkor került műtőbe, hogy a hasában elrepedt főütőeret megműtsék. A beavatkozás sikerült, a beteg később mégis meghalt a kórházban.

    Több orvos is azt mondta, hogy aortarepedés esetén az életbenmaradási esély nagyon kicsi. Talán akkor lett volna menthető a beteg, ha a Városmajor utcai érklinikán, műtét közben szakad át a verőere.

    Közleményt adott ki az esettel kapcsolatban az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál. Azt írta: a Népszabadság ma megjelent, egy múlt heti betegellátásról szóló cikke valótlanul állítja, hogy "Órákig hurcolászták a budapesti mentők a nőt, mire találtak kórházat, és ott meghalt". A valóság az, hogy a beteget a mentők  a szükséges helyszíni ellátás után egyenesen az őt felvevő gyógyintézetbe szállították. A segélyhívás 14:32-kor érkezett, a beteg a helyszíni beavatkozások után 15.30-kor megérkezett az átvevő kórházba, így valótlan és félrevezető a cikk azon állítása is, hogy "a 37 éves nő esélyeit rontotta, hogy órákat töltött a mentőautóban" - írja az OMSZ.

    Top 16