• Külföld
Faktor

Meghalt az utolsó koncentrációs tábor túlélő

A lengyelországi Treblinkában felépített koncentrációs táborban 870 ezer embert öltek meg a nácik. Auschwitz-t kivéve a legtöbb embert itt gázosították el. Samuel Willenberg 2013-ban újra elment a haláltáborba és arra figyelmeztette az embereket, hogy sohase felejtsék el Treblinkát.

Samuel Willenberg 1942 októberében érkezett meg a haláltáborba, 6 ezer másik zsidóval együtt. Akkor 19 éves volt. Korábban kőművesként dolgozott, és így munkára vezényelték. Nem úgy, mint sok társát, akiket a vagonokból kiszállva azonnal a gázkamrákba vittek.

Visszatért a haláltáborba, ahonnan 70 évvel korábban megszökött. Foto: Europress - Janek Skarzynski/AFP

Visszatért a haláltáborba, ahonnan 70 évvel korábban megszökött. Foto: Europress - Janek Skarzynski/AFP

Egyike volt azoknak, akik túlélték azt a tömeges kivégzést, amit a nácik rendeztek bosszúból egy táborlázadásért. Úgy sikerült megszöknie, hogy felmászott az egymásra dobált holttestekre a kerítés mellett és átugrott rajta. 

EZT IS AJÁNLJUK:
    Két életet élek. Ez egyiket itt és most, a másikat pedig akkor, ott Treblinkában. Sohasem felejtem el, állandóan a fejemben van, ami ott történt. És velem tart, akárhová megyek.

    - mondta a Samuel Willenberg, akinek a nővére meghalt a táborban. A treblinkai haláltábor legtöbb gyilkosát sohasem sikerült bíróság elé állítani – írja a BBC. De a táborparancsnokot, Franz Stangl-t 1970- ben életfogytiglanra ítélte a Düsseldorfi bíróság.

    Top 16