• Külföld

Meghalt az Iszlám Állam rettegett vezére

Az Iszlám Állam (IÁ) szervezete szerdán elismerte egyik legfontosabb katonai vezetőjének, Omar as-Sisaninak a halálát, hónapokkal azután, hogy az amerikai hadsereg bejelentette, célzott támadásban megölte a vörös szakállas parancsnokot.

Sisani haláláról az Iszlám Államhoz köthető Amaq hírügynökség kis hírben számolt be - jelentette a szélsőséges weblapokat figyelő SITE központ. Az Amaq híre szerint Abu Omar as-Sisani "mártírhalált halt ... miközben részt vett a Moszul városa elleni hadjárat visszaveréséért folytatott harcokban".

A hírügynökség ugyanakkor nem pontosította halálának időpontját.

Az amerikai haderő még március 4-én légicsapásokat hajtott végre Kelet-Szíriában, hogy végezzen az Iszlám Állam 13 feltételezett harcosával, köztük a 30 éves Sisanival. Sisani mielőtt csatlakozott az Iszlám Államhoz az Egyesült Államok támogatását élvező grúz hadsereg egyik hírszerző egységénél szolgált. Amerikaiak később arról számoltak be, hogy Sisani túlélte a légicsapást, de néhány nappal később belehalt sebesülésébe.

A grúziai születésű Sisani, akinek ez a felvett neve (arabul azt jelenti: Omar, a csecsen), a csecsenföldi háború idején a lázadók oldalán harcolt az orosz hadsereg ellen. Később csatlakozott a grúz reguláris haderőhöz, majd Észak-Szíriában bukkant fel egy külföldi harcosokból álló csapat parancsnokaként, és gyorsan az Iszlám Állam egyik legfontosabb parancsnoka lett.

A dél-kaukázusi egykori szovjet köztársaság hatóságainak tudomása szerint mintegy száz grúz állampolgár harcol Szíriában a dzsihadisták oldalán. Többségük a Tarkan Batirasvili vezette egység tagja. A volt grúz katona még 2012-ben csatlakozott Abu Omar as-Sisani néven az Iszlám Államhoz, és az Egyesült Államok 5 millió dolláros (1,4 milliárd forintos) vérdíjat tűzött ki a fejére.    

Kommentek:

Top 0