• Külföld
Faktor

Meghalt a világhírű tudós

88 éves korában meghalt Marvin Minsky, a mesterségesintelligencia-kutatás úttörője, a Massachusettsi Műegyetem (MIT) legendás mesterségesintelligencia-laboratóriumának társalapítója.

Az egyetem jelentette be, hogy Minsky agyvérzés következtében meghalt vasárnap egy bostoni kórházban.

Fotó: Europress / Amy Sussman - Getty Images

Fotó: Europress / Amy Sussman - Getty Images

Minsky úgy tekintett az emberi agyra, mint egy gépezetre, amelynek működését tanulmányozni lehet, és reprodukálható egy számítógépen.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A zseniális tudós kutatásai és találmányai vezettek el olyan intelligens gépek megalkotásához, mint a sakkmesteri szinten játszó sakkozógépek, az autót építő robotok, a DNS-t elemző programok, a szoftverek, amelyek élethű dinoszauruszokat, robbanásokat, földönkívüli világokat teremtenek a filmekhez - írja az MTI.

  Daniela Rus, az MIT laborjának igazgatója azt mondta, Minsky segített megalkotni a mesterséges intelligencia vízióját, ahogy ma ismerjük.

  A tudós a második világháborúban a haditengerészetnél szolgált, majd matematikából szerzett diplomát a Harvard és a Princeton Egyetemen. Az MIT Számítógép-tudományi és Mesterségesintelligencia-laboratóriumát 1959-ben alapította.

  Szakértelmét a 2001 Űrodüsszeia című kultfilmben is igénybe vették, tanácsadója volt Stanley Kubrick 1968-ban készült sci-fijének, amelyben a HAL 9000 számítógép az űrhajósok ellen fordul. Minsky a produkciót "a legfantasztikusabb mozinak" nevezte, amelyet valaha látott.

  Az 1927-ben New Yorkban született tudósra gyerekkorában nagy hatással voltak Jules Verne és H.G. Wells művei. Bach stílusában zenét is komponált.

  Top 16