• Külföld
Faktor

Meghalt a világ leggyorsabb gepárdja

Sarah, a gepárd volt a leggyorsabb emlős a földön. 5,95 másodperc alatt futott le száz métert.

Elpusztult Sarah, a gepárd, amelyről a National Geographic 2012-ben a világ leggyorsabb szárazföldi emlőseként számolt be. Az ohiói állatkertben élt.

Fotó: Youtube

Fotó: Youtube

Az állatkert közleménye szerint szerdán elaltatták. Sarah 15 esztendős volt, és annyira elgyengült, hogy szükségessé vált az eutanázia. A gepárdok átlagosan 8-12 évig élnek.

Sarah azért kapta a világ leggyorsabb szárazföldi emlősének címét, mert egy National Geographic által készített videóban 5,95 másodperc alatt, azaz 98,2 km/h sebességgel futott le száz métert. Ezzel egyébként saját 2009-es rekordját is megdöntötte, amikor 6,13 másodperc alatt teljesítette a távot. A videón a gepárd egy előtte húzott játékkutyát próbált elérni, a rekordot egy kifejezetten ehhez a kísérlethez kialakított pályán rögzítették és hitelesítették is.

A leggyorsabb ember, Usain Bolt jamaicai futó világrekordja száz méteren 9,58 mp.

Sarah hathetes korában került az ohiói állatkertbe, ahol Cathryn Hilker, az intézmény nagymacskákkal foglalkozó programjának alapítója nevelte fel. Sarah egyike volt az első gepárdkölyköknek, amelyek egy kiskutya társaságában cseperedtek fel. Manapság ez már bevett módszer, mert kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá teszi a gepárdokat. Sarah kutyatársát Alexának hívták.

"Teljes életet élt, és fantasztikus képviselője volt a fajának" - mondta Linda Castaneda, a program vezető gondozója. Elmondta azt is, hogy Sarah-nak nagyon kifejező pofája volt: mindent el tudott vele mondani, amit akart.

1900-ban a becslések szerint még százezer gepárd élt a Földön, de ma már csak 9-12 ezren vannak - írta az MTI.

Top 0