• Külföld
Faktor

Meghalt a milliárdos hajómágnás

88 évesen halt meg Tajvan egyik leggazdagabb embere, egy hajóskapitányból lett hajómágnás.

Csang Jung-fa még decemberben került kórházba, azóta mesterségesen, gépekkel tartották életben. Szerdán halt meg a tajpeji klinikán. 1968-ban egyetlen teherhajóval alapította meg cégét, az Evergreen Marine-t, amely azóta a világ negyedik legnagyobb konténeres tengeri fuvarozója lett, amelynek 160 teherhajója van. Ő volt a tulajdonosa Tajvan második legnagyobb légitársaságának, az EVA Airnek, egy acélipari konszernnek és egy szállodaláncnak is - írja az MTI.

Az amerikai Forbes magazin tavaly 1,6 milliárd dollárra becsülte vagyonát, ezzel ő volt Tajvan 17. leggazdagabb embere. Csang hitt a nagy cégek társadalmi felelősségvállalásában. Arra biztatta a szegény diákokat, hogy dolgozzanak a hajókon, és így próbáljanak meg kitörni a szegénységből. Amikor cége már elég jól ment, 1985-ben egészségügyi segítséget nyújtó karitatív alapítványt hozott létre, megalapította az Evergreen Szimfonikus Zenekart és az Evergreen Tengerészeti Múzeumot.

Legutóbbi nyilatkozatai alapján a tajvani sajtó úgy gondolja, hogy végrendeletében teljes magánvagyonát karitatív célra, a nevét viselő jótékonysági alapítványnak ajánlja fel. Mivel 5 gyereke részvénytulajdonos a cégeiben, biztosan nem lesznek anyagi gondjaik.

Csang azt vallotta, hogy

nem bűn keményen dolgozni és meggazdagodni, de a meggazdagodás jelentette boldogság mulandó. Sokkal tovább tartó boldogságot jelent jót tenni, segíteni az embereknek a felemelkedésben.

Top 0