• Kultúra
Maksa Mónika

Meghalt a híres írónő

Edmonde Charles-Roux 95 éves halt meg egy Marseille-i kórházban szerdán. Goncourt-díjas volt, később pedig a Goncourt Akadémia tagja is lett.

Az egykori antifasiszta ellenálló és antikonformista újságíró az Elle magazin egyik alapítója volt, a Vouge magazin francia kiadásánál pedig főszerkesztőként dolgozott.

Forrás: Europress - AFP/Kenzo Tribouillard

Forrás: Europress - AFP/Kenzo Tribouillard

Edmonde Charles-Roux a második világháborúban ápolónőként dolgozott, utána vett részt az Elle francia magazin alapításában. 1950-ben lett a francia Vouge főszerkesztője, de 1966-ban leváltották egy botrány miatt, ugyanis fekete manökent tett a címlapra és a lap amerikai tulajdonosai szerint túlságosan baloldalinak számító emberekkel tartott kapcsolatot. 1955-ben Maurica Druon regénysorozatának, Az elátkozott királyoknak az egyik szerkesztője volt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Miután távozott a Vouge-tól, megjelent első regénye, a Feledni Palermót. A kötettel 1966-ban elnyerte a Gouncourt-díjat, a legrangosabb francia irodalmi elismerést. A regényt 27 nyelvre fordították le, magyarul 1971-ben jelent meg.

    Edmonde Charles-Roux 1983-ban tagja lett a Goncourt Akadémiának is, 2002-től pedig 2014-es lemondásáig az akadémia elnöke is volt. A Goncourt Akadémia 1902-től ítéli oda díját.

    Évekkel ezelőtt az Edmonde Charles-Roux által írt könyv alapján filmesítették meg Coco Chanel életét, de forgatókönyveket és balettadaptációkat is írt.

    Férje Gaston Defferre volt, aki Marseille polgármestere volt 1986-os haláláig. A szocialista politikus szintén egykori ellenálló volt– írja az MTI.

    Top 16