• Külföld
Faktor

A skótok megint elkezdenek kampányolni a függetlenségért

Nicola Sturgeon a Skót Nemzeti Párt Glasgow-ban rendezett tavaszi kongresszusán felszólalva kijelentette: a kampány nyáron indul, a májusi skóciai parlamenti választások és a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt országos népszavazás után.

Sturgeon kijelentette: a kormány nem akarja erőszakosan belehajtani a skót függetlenség ellenzőit álláspontjuk megváltoztatásába, hanem türelemmel, tiszteletteljesen igyekszik meggyőzni őket arról, hogy a függetlenség kínálja Skócia számára a legjobb jövőt.

Hozzátette: az általa elképzelt skót jövőt nem az egymást követő, általunk meg nem választott tory kormányok alakítják, hanem azok, akiket mi választunk. Nicola Sturgeon a Nagy-Britanniát 2010 óta kormányzó - Skóciában rendkívül népszerűtlen - brit Konzervatív Pártra utalt.

Szombati beszédében a skót miniszterelnök nem tett utalást a Skócia függetlenségéről szóló esetleges újabb népszavazás lehetőségére. Korábban azonban már többször is egyértelművé tette azt az álláspontját, hogy ha az EU-tagságról tervezett júniusi népszavazáson a brit lakosság egészének többsége a kilépésre, a skót lakosság többsége viszont a bennmaradásra voksol, akkor indokolttá válna egy újabb referendum a skót függetlenségről.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Skóciában 2014 szeptemberében tartottak népszavazást a függetlenné válásról. A referendumon az elszakadást ellenző erők győztek 55,3 százalékos szavazataránnyal, és David Cameron brit miniszterelnök a voksolás másnapján kijelentette, hogy a skót függetlenség kérdése "egy nemzedéknyi időre, sőt talán végérvényesen lekerült a napirendről".

    Top 16