• Külföld
Faktor

Kitervelték a gyilkosságot: autójában halt szörnyet az újságírónő

A kocsijába bombát rejtettek, amely akkor élesedett, amikor beindította az autót.

Meggyilkoltak egy népszerű újságírónőt hétfőn Máltán. Az oknyomozó újságírónőt célzott merényletben végezték ki az ország északi részén, Bidnija kisváros közelében. Az 53 éves Daphne Caruana Galizia korábban korrupcióval vádolta Joseph Muscat kormányfőt és feleségét.

Galiziát az autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg - közölte a máltai kormányfő, elismerve, hogy az újságírónő több alkalommal bírálta őt.

"Ez egy alattomos támadás volt egyik állampolgárunk és a szólásszabadság ellen" - írta Twitter-üzenetében a miniszterelnök. Egyben utasította a biztonsági erőket a merénylet elkövetőjének felkutatására és felelősségre vonására.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Sajtójelentések szerint az autó azután repült a levegőbe, hogy az újságírónő beindította a járművet. Az TVM közszolgálati csatorna szerint Galizia két hete fordult a hatóságokhoz, mert gyilkossági fenyegetéseket kapott.

    Galizia egyik nagy port kavart cikkében arról írt, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, és a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat. Mindemellett a máltai kormányt már a cikket megelőzően is elérte a botrány. A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszternek és Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöknek is saját titkos cége volt Panamában.

    Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére a miniszterelnök pártja, a Máltai Munkáspárt győzött – írja az MTI.

    Kommentek:

    Top 16