• Krimi
Gyöngyösi Lilla

Holtan találták a fürdőszobájában: meggyilkolhatták a kényes ügyet vizsgáló ügyészt

Egy vezető argentin ügyész szakértői véleménye szerint néhai kollégája, Alberto Nisman nem lett öngyilkos 2015 januárjában, hanem meggyilkolták. Nisman a Buenos Aires-i zsidó kulturális központ (AMIA) ellen 1994-ben elkövetett pokolgépes merényletet vizsgálta.

Ricardo Saenz az első igazságügyi tisztségviselő, aki a gyilkosság-elméletet támogatja. Nisman családja tőle kért szakvéleményt.

Nismant 2015. január 18-án találták holtan Buenos Aires-i lakásának fürdőszobájában. Napokkal korábban a jogász azzal gyanúsította Cristina Fernández de Kirchner akkori argentin elnököt, Héctor Timerman külügyminisztert és másokat, hogy jól jövedelmező iráni kereskedelmi szerződésekért cserébe gátolták a Buenos Aires-i zsidó kulturális központ (AMIA) elleni 1994-es pokolgépes merénylet kivizsgálását. A 85 ember halálát okozó robbantás feltételezett elkövetői irániak.

forrás: Europress/AFP/JUAN MABROMATA

forrás: Europress/AFP/JUAN MABROMATA

EZT IS AJÁNLJUK:

  Nisman, aki 2004 óta vezette a nyomozást, olyan magas rangú iráni tisztségviselők ellen kért elfogatási parancsot, mint Irán egykori reformer elnöke, Ali Akbar Hásemi Rafszandzsáni. 2013-ban argentin-iráni bizottság jött létre az ügy kivizsgálására.

  Nisman volt feleségét nem hagyja nyugodni az egész országot felkavaró haláleset, és további nyomozást követel a szövetségi bíróságtól.

  Egy helyi bíró szerint nincs elég bizonyíték a gyilkosságra, ezért nem vizsgálhatja a szövetségi bíróság a halálesetet. A férfi családja fellebbezett; hamarosan kiderül, helyt adnak-e tiltakozásuknak.

  Szakvéleményében Saenz azt írja, hogy Nisman halálos fenyegetéseket kapott. Az ügyész szerint a férfit többször megütötték, mielőtt fejbe lőtték, holttestét pedig elmozdították, megváltoztatva ezzel a bűncselekmény helyszínét. Saenz szerint Nisman mobiltelefonjába és számítógépébe belenyúltak, hogy eltüntessék azokat az információkat és hívásokat, amelyeket a halála előtti órákban kapott.

  Az AMIA elleni támadás nyomozását vezető Nisman egy nappal kongresszusi meghallgatása előtt halt meg. Lakásán Kirchnerre és a külügyminiszterre kiadandó elfogatóparancs-tervezetet találtak – írja az MTI.

  Nisman vezette az országot ért legszörnyűbb terrortámadás kivizsgálását" – írta Saenz. Négy nappal azután, hogy súlyos vádak hangzottak el szájából a merénylet eltussolására vonatkozóan, holtan találták.

  Top 16