• Külföld

Megfulladt ő is, miközben életeket akart menteni

Egyik kínai gipsz bánya tulajdonosa vízbe ugrott karácsonykor, miközben a saját beosztottjainak az életét próbálta menteni egy mentőakció közben. A bánya a beomlott, a bányászok pedig a romok alá szorultak. Vízbe ugrott, megfulladt.

Beomlott egy kínai gipszbánya karácsonykor, fotó: ChinaFotoPress//Getty Images

Beomlott egy kínai gipszbánya karácsonykor, fotó: ChinaFotoPress//Getty Images

A gipszbánya pénteken omlott össze. A kínai állami média szerint Ma Congbo, A Youron Kereskedelmi és Ipari Kft. elnöke segíteni éppen egy mentőakcióban vett részt, közben döntött úgy, hogy az emberei után veti magát - írta az Independent. A hivatalos jelentés szerint öngyilkosságot követett el. Azóta 11 embert már sikerült kimenteni, az elnök testét is megtalálták, de 17 bányászról egyelőre semmit sem tudni.

A kínai hatóságok a további munkavédelmi katasztrófák megelőzése érdekében keményen büntetik az ilyen baleseteket. Nem ritka, hogy az egész a cégvezetést és a helyi munkavédelmi tisztviselőket is börtönbüntetésre ítélik elrettentő példaként. Mégis sok az ilyen katasztrófa Kínában. Egyrészt a szabályozási felügyelet érvényülésének hiánya, másrészt a költség-tudatos gazdálkodás miatt a kínai cégek nem fordítanak kellő figyelmet a munkavédelemre.

A bányaomlás következtében a környéken lévő házak falai megrepedtek, téglákra estek, a föld beszakadt - galéria - galéria:  fotó: ChinaFotoPress//Getty Images

A bányaomlás következtében a környéken lévő házak falai megrepedtek, téglákra estek, a föld beszakadt - galéria - galéria: fotó: ChinaFotoPress//Getty Images

Ez a tragédia néhány nappal egy másik katasztrófa után történt. A hét elején egy építési hulladékból összehordott, vagyis ember alkotta szeméthalom indult el földcsuszamlásszerűen Shenzen városában. Egy kínai meghalt, 75 másiknak pedig nyoma veszett. Feltehetően ők sem élték túl a katasztrófát.    

A helyi hatóságok azonnal megállapították, hogy valaki hibázott, és az esetet munkavédelmi balesetnek minősítették, nem természeti katasztrófaként könyvelték el. Ezzel ez is felkerült az emberi mulasztás miatt bekövetkezett tragédiák kínai listájára. A város magas rangú tisztviselői, a kínai párt helyi vezetője és a polgármester, egy sajtótájékoztatón mély meghajlással kért bocsánatot az áldozatok hozzátartozóitól.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély számot!

Top 0