• Külföld
Faktor

Kirúgták, mert megvendégelte az izraeli nagykövetet

Megfosztották szerdán a mandátumától azt az egyiptomi képviselőt, aki egy hete vacsorán látta vendégül otthonában Háim Korent, Izrael kairói nagykövetét.

Egyiptom egyik legvitatottabb személyisége, Taufík Okkása hatalmas felháborodást váltott ki az arab köztársaságban példátlannak számító lépésével. Vasárnap a törvényhozás legidősebb tagja, Ahmed Kámel levette a cipőjét, és azzal kezdte ütni az ülésterembe belépő Okkása fejét és hátát.

Okkását a házelnök eredetileg egy parlamenti vizsgálóbizottság elé idézte, amely eltiltotta a médiaszemélyiségből lett honatyát a következő tíz ülésen való részvételtől. A törvényhozók azonban megszavazták a teljes eltiltását. A szavazók 98 százaléka szavazott mandátum megvonása mellett a CBC Extra című hírcsatornának betelefonáló képviselők szerint. Szerintük hatáskörét túllépve megsértette Egyiptomot, valamint az állami vezetés és a parlamenti házelnök szuverenitását, mivel mindezt engedély nélkül tette.

Az egyiptomiak az Izraellel 1979-ben kötött békeszerződés, és a diplomáciai kapcsolatok felvétele ellenére a zsidó államot tartják első számú ellenségüknek egy tavalyi felmérés szerint. Izrael abszolút tabunak számít az egyiptomi közéletben - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Okkása is többször mondta saját tévécsatornáján, hogy Egyiptom az ország destabilizációját célzó amerikai-cionista összeesküvés áldozata. Emiatt nagy volt a meglepetés, amikor népszerű műsorában bejelentette, hogy meghívja a nagykövetet, mondván, hogy Egyiptom legégetőbb problémáit kívánja személyesen megoldani.

    Az al-Jaum asz-Szábe című napilap szerdai címlapján egy montázs látható, amelyen a volt képviselő egy izraeli zászlót lenget, és amely mellett ez olvasható nagy piros betűkkel: bilincset Okkásának!

    Top 16