• Külföld
Faktor

Megfenyegették Iránt az Öböl-menti országok

Kiálltak Szaúd-Arábia mellett az Iránnal szembeni viszályban és további lépésekkel fenyegették meg Teheránt az Öböl Menti Együttműködési Tanács tagállamai. Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Kuvait, Omán és Szaúd-Arábia elítélték, hogy Irán beavatkozik Szaúd-Arábia és a térség belügyeibe.

Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter szerint a helyzet súlyosbodásáért Teheránt terheli felelősség, és ha a síita ország nem változtat magatartásán, akkor Rijád további lépéseket fog tenni ellene, bár konkrétumokat nem közölt ezekről.

Az iráni külügyminiszter viszont Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak azt mondta: nem érdekük, hogy Szaúd-Arábiával tovább mélyüljön a helyzetük.

Az iráni kormány álláspontja szerint a szaúdi vezetésnek kell eldöntenie, hogy a szomszédokkal való jó kapcsolatokat és a térség stabilitását részesíti-e előnyben a további ellenségeskedéssel szemben.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A két ország között azt követően robbant ki diplomáciai konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január 2-án negyvenhat más elítélttel együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit terrorizmus miatt ítéltek halálra. A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel, válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

    Top 16