• Belföld
Faktor

Megfejtette Mona Lisa titkát egy magyar professzor, ez állhat a titokzatos mosoly mögött

Szerinte egy betegség miatt mosolygott olyan titokzatosan.

Forrás: Europress-Jean-Pierre Muller/AFP

Forrás: Europress-Jean-Pierre Muller/AFP

Egy magyar fül-orr-gégész professzor állítása szerint megfejtette Mona Lisa titkát. Szerinte a világ talán leghíresebb festményén látható nő egy betegség miatt mosolyog olyan titokzatosan.

Dr. Gerlinger Imre egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikájának igazgató professzora egy orvosi szaklapban, a Fül-Orr-Gégegyógyászat legfrissebb számában hozta nyilvánosságra felfedezését, miszerint

Mona Lisa arcidegbénulást kapott terhessége következtében, avagy a szülés után, aminek a festő, Leonardo da Vinci minden tünetét megjelenítette a képen.

A Blikk cikke szerint a professzor sorra veszi a korábbi teóriákat, amelyekkel évszázadok óta próbálták megmagyarázni Mona Lisa titokzatos mosolyát.

A világ leghíresebb festményét közelről megfigyelve, orvosi szemmel szembeötlő több kórkép tünete is. Az egyik egy citromsárga folt a bal felső szemhéjon, a másik pedig egy puha tapintásúnak tűnő, 3 centis duzzanat a jobb oldali kézháton, a mutatóujj vonalában

– írja Gerlinger. Szerinte a citromsárga folt a szemhéjnál a leginkább xanthelasmára hasonlít, amely nem más, mint enyhén kiemelkedő koleszterinlerakódás. Mona Lisa kezén a duzzanat pedig egy lipóma, vagyis zsírcsomó.

A kettő együtt arra utal, hogy a megfestett nő öröklött anyagcsere-betegségben szenvedett.

Kommentek:

Top 0