• Krimi
Faktor

Megerőszakolta és meggyilkolta tanárát a tinédzser a WC-ben - negyven évre börtönbe kerül

Legalább negyven évnyi börtönbüntetésre ítélte a massachusettsi bíróság a 17 éves Philip Chismet, amiért meggyilkolta, megerőszakolta és kirabolta középiskolai matematikatanárát, Colleen Ritzert. Az ügyvéd szerint a fiú mentális zavarokkal küzd. Őrizetbe vétele óta megpróbált meggyilkolni még egy nőt.

A megbilincselt Chism látszólag érzelmek nélkül hallgatta a negyven évnyi börtönbüntetésről szóló ítéletet, míg az áldozat rokonai és barátai szenvedélyesen reagáltak – írja a CNN.

EZT IS AJÁNLJUK:

  „Ő egy valóságos ördög, akit sosem lenne szabad rehabilitálni. Mi már sosem kapunk egy második esélyt, neki sem lenne szabad!” – mondta Peggie Ritzer, az áldozat anyja, mert végül Chism jogosult lesz majd a büntetés csökkentésének kérvényezésére.

  A bíróság ugyanis eredetileg életfogytiglanra ítélte volna a gyilkosság miatt, de mivel a kiskorúakra vonatkozó törvények enyhébbek, így 25 év börtön után kérvényezheti a büntetés csökkentését. Ennek ellenére mégis 40 évet fog börtönben ülni – a nemi erőszakért és a rablásért ugyanis kora ellenére kiszabható ennyi év.

  Chism 14 éves volt, mikor meggyilkolta 24 éves tanárát – 54 éves lesz, mikor jogerősen először kérvényezheti szabadlábra helyezését.

  A fiú 2013. október 22-én egy szikével ölte meg Ritzert a Danvers Középiskola mosdójában a tanítás után. A nő holttestét a közeli erdőben találták meg. A tinédzsert nem sokkal később letartóztatták. Az iskola biztonsági kamerájának felvételén látszott, hogy Chism követi Ritzert a mosdóba, ahol később meggyilkolta. A bíróság decemberben bűnösnek találta.

  „Sosem fogom az oltárhoz kísérni Colleent, sosem lesz apa-lánya táncunk. Elvesztettem a gyönyörű kislányomat.” – mondta a bíróságon Tom Ritzer, Colleen apja.

  A tárgyaláson Ritzerék és támogatóik rózsaszín ruhákat viseltek, mert az édesanya szerint „a rózsaszín tengere megnyugvást hoz, valamint komoly fájdalmat, amiért Colleen nem lehet velük.”

  Az áldozat testvére, Daniel azt mondta, hogy Colleen volt a legjobb testvér a világon, és „elképzelhetetlen az a fájdalom, mikor valaki olyannak látod a holttestét, akit szeretsz.”

  A tárgyalás során a védőügyvéd azt állította, hogy Chism gyerekkorától fogva pszichotikus zavarokban szenved, és Ritzer meggyilkolásakor is a hallucinációira és a fejében hallott hangokra válaszolt. Azt az ügyvéd is elismerte, hogy Chism ölte meg a tanárnőt, de szerinte egészségi állapota miatt nem volt beszámítható a gyilkosság során. A bíróság korábban úgy találta, hogy Chism bíróság elé állhat. Az ügyvéd érveivel szemben az ügyész, Kate MacDougall azt mondta, a tinédzser nem szenved mentális zavarokban.

  Az ítélet meghozatala után az Essex megyei kerületi ügyész, Jonathan Blodgett a Massachusettsi Legfelsőbb Bíróságra panaszkodott, amiért megszüntette az enyhítési kérelmet kizáró életfogytiglani büntetést olyan esetekben, mikor a gyilkosság elkövetője kiskorú volt.

  „A szenvedő család ezzel nem zárhatja le az ügyet. Nem léphetnek tovább abban a tudatban, hogy az az ember, aki elvette tőlük a lányukat, nem tűnt el örökre az életükből. Ehelyett azzal a tudattal kell élniük, hogy valamikor a jövőben, akár több alkalommal is ott kell ülniük a bíróságon, és azt hallgatniuk, hogy a lányuk gyilkosa a szabadlábra helyezését kérelmezi, miközben ők újraélik életük legszörnyűbb pillanatát.”

  2012-ben az amerikai Legfelsőbb Bíróság arról döntött, hogy a kiskorú gyilkosok esetében kiszabott megváltoztathatatlan, életfogytiglani börtönbüntetés sérti az Alkotmányt. Hét évvel korábban pedig úgy határoztak, hogy halálbüntetést nem lehet olyan elítéltre kiszabni, aki a bűntény elkövetésekor még nem töltötte be a 18 évét.

  Chism a fiatalkorúak börtönébe kerül, míg kiskorú, majd 18 éves korábban szállítják át a felnőttek börtönébe. Addig legalább egyszer még újra bíróság elé kell állnia. 2014-ben ugyanis megpróbált meggyilkolni egy nőt, aki azon a fiatalkorúakat segítő klinikán dolgozott, ahol a tárgyalásig a tinédzsert őrizetben tartották.

  Top 16