• Belföld

Megérkezett a hideg és a fűtés

A legtöbb panellakásban már fűtenek. Nem véletlenül, az elmúlt napokban is a megszokottnál hidegebb volt, tegnap pedig még inkább csökkent a hőmérséklet. Így nem csak a télikabátok kerültek elő, a fűtést is bekapcsolták.

Szeptember 15-től úgynevezett rendelkezésre állási kényszere van a Főtávnak. Ami a gyakorlatban a szolgáltató főosztályvezetője, Balog Róbert szerint azt jelenti, hogy onnantól kezdve el kell tudni indítani a fűtést minden olyan házban, ahol házközponti fűtés van, vagyis jellemzően a panellakásokban. Ez persze nem mindenhol történik meg.

Ugyanis minden társasház maga dönti el, hogy október 15-ig mikor kezdjen el fűteni. Balog Róbert szerint a legésszerűbb az, ha egy automata szabályozza, hogy ez mikor történjen meg, egy megadott hőmérséklet alapján. Jellemzően nagyjából 8-10 fokos éjszakai hőmérsékletnél ez már beindul.

Mások egyéni megrendelést alkalmaznak és egy fix dátumot határoznak meg. Ha mondjuk, hűvös van, akkor a közös képviselő ír egy levelet, hogy kapcsolják be a fűtést. Ez egy nap alatt meg is szokott történni.

Ezzel az a probléma, hogy a tulajdonosok nem mindig értenek egyet. Van aki már akar fűteni és van, aki nem. Azok, akik fűteni akarnak, sokszor panaszkodnak a távhőszolgáltatónál. Ők azonban ezzel nem tudnak mit kezdeni, hiszen a szerződésben mást írtak alá, így nem is tehetnek semmit. Egy társasházi közösség minél nagyobb számú, annál nagyobbak a feszültségek. Ezt általában egy a lépcsőházban kirakott papír aláírásával oldják meg. Ha sokan aláírták, bekapcsolják a fűtést.

Olyan is előfordul, hogy már bekapcsolták a fűtést, a lakásokban azonban mégsincs meleg. Legtöbbször azért, mert a ház nincs felkészített állapotban. Ilyenkor általában szakemberre van szükség, aki ilyenkor légteleníti a rendszert. Október 15-tel azonban már mindenhol elkezdődik a hivatalos fűtési idény. És ez így is marad április 15-ig. Ma, vagyis október 12-én a 240.000 távfűtéssel működő lakásból mindössze kevesebb, mint tizenkétezer fűtetlen.

Egy napi fűtés ebben az időszakban néhány száz forintot jelent és ebben már a víz felmelegítése és az alapdíj is benne van (utóbbi kettőt nyáron is fizetni kell, ez nagyjából 10.000 forint havonta). Ha extrém hideg van egy hónapon keresztül, kizárólag a fűtés napi 1.000 forint is lehet.

Top 0