• Belföld
Faktor

Megérkezett a 3-as metró első felújított szerelvénye Budapestre

Az Oroszországban felújított szerelvény hajnalban érkezett meg a BKV Kőér utcai járműtelepére.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A Metrovagonmas által felújított hat kocsit május 12-én indították útnak Budapestre.

Az orosz cég szerint a felújítás után jelentősen növekedett a szerelvény megbízhatósága, könnyebbé vált a karbantartása, csökkent az energiafogyasztása, kényelmesebbé és esztétikusabbá vált, javultak a metróvezetők munkafeltételei. Teljesen felújították a vagonok utasterét, a vezetőfülkét és a műszerfalat, korszerűsítették a vezérlő-, a videomegfigyelő- és a biztonsági rendszert.

A BKV és a Metrovagonmas tavaly augusztusban írta alá a budapesti 3-as metróvonal járműparkjának korszerűsítéssel egybekötött felújításáról, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállításáról szóló szerződést.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Az orosz cég 219,1 millió euróért végzi el a 37 (egyenként hat kocsiból álló) szerelvény felújítását. A járművek garantált élettartama 25 év - írja az MTI.

Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezete elnöke szerint három prototípus szerelvény érkezik Budapestre, közülük a csütörtökön megérkezettnek 15 ezer kilométeres tesztet kell teljesítenie. A másik kettőnek utána elég 5 ezer kilométert lefutnia, és azokon képezik ki a vezetőket és a szerelőket is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor állhatnak először forgalomba, de a jelenlegi vonatvezérlő rendszerekkel is képesek futni a felújított szerelvények.

A 3-as vonal felújítása ősszel kezdődik, a várható közlekedési káoszról és annak okairól itt írtunk bővebben.

Top 0