• Külföld
Faktor

Elképedtek a kutatók attól, amit Alaszkában felfedeztek

Több hó esik, mint valaha, de ez nem jó hír.

Az 1800-as évek közepe óta megduplázódott az Alaszkai-hegységben hulló hó mennyisége - derítette ki egy új kutatás, amelyet kedden publikáltak a Scientific Reports folyóiratban.

A Dartmouth College, a Maine-i Egytem és a New Hampshire-i Egyetem tudósai által végzett kutatás szerint az ipari korszak beköszöntével jelentősen megnőtt az Alaszkai-hegységben hulló hó mennyisége. Míg 1600 és 1840 között évente 2,5 méter hó esett a térségben, ez azóta évi átlag 5,5 méterre nőtt - írja az MTI.

A több hó oka a klímaváltozás.

A több hó oka a klímaváltozás.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A kutatókat - mint írták - teljesen megdöbbentette ez a hatalmas változás. "Ellenőriztük, aztán még egyszer ellenőriztük az eredményeket, hogy biztosak legyünk abban, amit találtunk" - mondta el Erich Osterberg, a Dartmouth College tudósa.

  A kutatáshoz két jégmintát elemeztek, amelyeket az alaszkai Denali Nemzeti Parkban, a Hunter-hegyről gyűjtöttek 4 ezer méter magasságban.

  A tanulmány szerint a trópusi óceánok felmelegedésének köszönhetően felerősödik a meleg, nedves levegő áramlása, és ez okozza a hómennyiség növekedését.

  "Amerre csak nézünk a Csendes-óceán északi térségében, a trópusi óceánok melegedésének hatását tapasztaljuk. A téli időjárás teljesen más most, mint 200 évvel ezelőtt" - mutatott rá Dominic Winski, a jelentés egyik szerzője, aki szintén a Dartmouthban dolgozik.

  A tudósok szerint a karbonemisszió, az ipari termelés okozta károsanyag-kibocsátás okozza a bolygó felmelegedését, amelynek következtében felerősödnek a szélsőséges időjárási jelenségek, a szárazságok és az áradások, egyre gyakoribbakká válnak a pusztító viharok.

  Kommentek:

  Top 16