• Külföld
Maksa Mónika

Megduplázódott a Görögországba érkező migránsok száma

Sokkal több migráns ment Görögországba a múlt héten, mint a megelőző időben. Keddtől péntekig több mint 11 ezer migráns érkezett a török partokról. A naponta érkező migránsok száma az év eleji átlaghoz képest mostanra megduplázódott.

A migránsok már az Égei-tenger délkeleti részén, Antalyától délnyugatra található Kasztelórizon szigetére is elindultak csónakjaikkal. A szigeten alig 250 ember él, jelenleg mégis ezer menekültről próbál gondoskodni. A migránsok új úticéljáról a Kathimerini című athéni napilag azt írta:

"Az embercsempészek mintha éppen az EU migrációs ügyben tartott csúcsértekezlete alkalmából nyitották volna meg ezt az útvonalat."
Migránsok érnek partot az Égei-tengeren. Forrás: Europress - Getty Images/Dan Kitwood

Migránsok érnek partot az Égei-tengeren. Forrás: Europress - Getty Images/Dan Kitwood

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala (UNHCR) szerint csütörtökön 4600, pénteken pedig 4800 migráns érkezett a görög szigetekre. Ez több mint a duplája az év eleje óta napi átlagban érkező 1740 migránsnak. Februárban eddig összesen 27 555 migráns érkezett a tengeri útvonalon, közel tízszer annyi, mint tavaly ilyenkor.

    A görög média szerint azért növekedett ugrásszerűen a migránsáradat, mert a török kormány nyomás alá akarja helyezni európai tárgyalópartnereit.

    Március elején újabb rendkívüli uniós csúcsot tartanak Törökország részvételével, hogy mielőbb ki tudjanak dolgozni egy közös akciótervet. Törökország ennek értelmében 3 milliárd eurót kapnak a szíriai migránsok helyzetének javítására. Cserébe a törököknek fokozniuk kellene az égei-tengeri embercsempészek elleni harcot – írja az MTI.

    Top 16