• Külföld
Faktor

Nem jó egy alkatrész, több tízmillió autót kell visszahívni

A japán Takata és az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet további 35 millió légzsák-felfújó pirotechnikai egység visszahívásáról egyeztet, a már visszahívott 28,8 millió darabon felül.

Illusztráció - Europress / Joe Raedle - Getty Images

Illusztráció - Europress / Joe Raedle - Getty Images

Az NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) közlekedésbiztonsági felügyelet még a héten bejelentheti az alkatrészek visszahívását.

Azt nem tudni, hogy a visszahívás hány autót érint, de újabb többmilliós tételről lehet szó.

A már visszahívott 28,8 milliónak mindössze 28 százalékát cserélték ki az eltelt két év alatt, mert a Takata és más gyártók nem tudnak eleget előállítani az új típusból. Több, mint egy tucat autógyár kényszerült javításra visszahívni Takata légzsákokkal szerelt modelljeit - írja az MTI.

A légzsákokat felfújó pirotechnikai eszköz robbanótöltete idővel nedvességgel szívja meg magát, ami instabillá teszi a vegyületet, az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást okozhat. A nedvszívó adalékkal ellátott pirotechnikai eszközöket nem hívják vissza.

Az újabb visszahívási akció mellett három különböző vizsgálat eredménye alapján döntött az amerikai felügyelet. Az egyiket a Takata, a másikat tíz autógyár közös kutatócsoportja, a harmadikat a Honda végezte el.

Top 0