• Külföld
Faktor

Megdöbbentő adatok: nem tudták, hogy ennyi halálos áldozat van

A hatóságok szerint 19-en haltak meg, ám mint kiderült, százezrekről van szó...

Több mint százezer ember korai halálát okozhatta a tavalyi indonéziai erdőtüzek fullasztó füstje Délkelet-Ázsiában - állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány.

A Harvard és a Columbia Egyetem tudósainak becslése szerint az erdőtüzek közelében lévő térségben Indonéziában több mint 90 ezren haltak meg a súlyosan szennyezett levegő miatt, a szomszédos Malajziában 6500, Szingapúrban pedig 2200 további halálos áldozata volt a mindent beterítő füstnek.

Képünk illusztráció. Fotó: AFP/Cole Burston

Képünk illusztráció. Fotó: AFP/Cole Burston

Az erdőtüzeket elsősorban a pálmaolaj-termelés előretörésével hozzák kapcsolatba: a cégek az erdőségek felgyújtásával tisztítanak meg új termőterületeket az indonéz esőerdőkben. A tavalyi tűz azonban - feltehetően a rendkívüli szárazságot hozó El Nino-hatás következtében - katasztrofális környezeti károkat okozott a térségben.

A kutatók egy komplex elemzésre alkalmas modellt dolgoztak ki a vizsgálathoz. Ennek eredményeként kapták a megdöbbentő adatokat a halálos áldozatok számáról, amely messze meghaladja az indonéziai hatóságok jelentésében szereplő 19 halálesetet.

"Ha nem változnak a dolgok, a gyilkos füst tovább szedi halálos áldozatait, évről évre. Ha nem lépnek fel nyomban a halálozások megfékezésére, az bűncselekmény" - hangsúlyozta Yuyun Indradi, a Greenpeace környezetvédő szervezet indonéziai aktivistáját.

Az évről évre fellángoló erdőtüzek főleg Indonézia nyugati szigetét, Szumátrát sújtják, valamint Borneó indonéziai részét. A monszun pedig jellemzően Szingapúr és Malajzia felé viszi a sűrű füstöt. A sűrű füst okozta rengeteg megbetegedés tavaly komoly diplomáciai feszültségeket is kiváltott.

Az Environmental Research Letters folyóiratban publikált tanulmány a műholdas felvételeket vezette össze a füst okozta halálozási arány modelljeivel és a megfigyelt légszennyezettségi adatokkal. A kombinált modell becslése szerint tavaly a három országban a füstszennyezés 100 300 ember korai halálát okozta.

Kommentek:

Top 0