• Külföld
Faktor

Megdöbbentő bejelentést tettek a szakértők: ez okozta a maláj gép tragédiáját

A szakértők úgy vélik, egy orosz rakéta okozta az utasszállító vesztét.

Egy orosz katonai egység rakétája lőtte le Ukrajna felett 2014 nyarán a malajziai légitársaság utasszállító gépét - közölték csütörtökön az MH17 járat tragédiája ügyében vizsgálódó nemzetközi szakértők.

A vizsgálócsoport tagjai "arra a megállapításra jutottak, hogy az MH17 járatot lelövő Buk-Telar rakéta az oroszországi Kurszkban állomásozó 53. légvédelmi dandártól származik" - jelentette be Wilbert Paulissen. "Az 53. dandár az orosz fegyveres erőkhöz tartozik" - tette hozzá a szakértő hollandiai sajtótájékoztatóján a vizsgálat köztes eredményeit ismertetve.

Elmondta, a Buk 9M38 típusú rakéta számos olyan egyedi azonosítóval rendelkezik, amelyek egyfajta "ujjlenyomatot" jelentenek. A nemzetközi nyomozócsoport ezért a rendelkezésre álló fizikai bizonyítékok, fotók és videofelvételek vizsgálatát követően azt állapította meg, hogy a repülőgépet megsemmisítő rakéta nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után a kilövőállást vissza is vitték.

Mint közölte, a megállapítások felvetik a kérdést, hogy a dandár aktívan vett-e részt a repülőgép lelövésében. Telefonbeszélgetések alapján eddig két elkövető került a vizsgálócsoport látóterébe, de nyomozók jelenleg nem állnak készen arra, hogy megnevezzék az elkövetőket.

A Malaysian Airlines légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét Kelet-Ukrajna felett lőtték le 2014. július 17-én. A fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas és legénység életét vesztette. Oroszország végig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez.

Kommentek:

Top 0