• Belföld
Faktor

Ilyet még sosem láttak Pécsett: óriási zsírszörny zárta el a csatornát, tele volt fura dolgokkal

A tömbben a szokásos dolgokon kívül még biciklis nadrágot is találtak.

"Soha nem látott méretű monstrummal küzdöttek meg a hét végén a pécsi szennyvíztisztító-telep munkatársai, minden szaktudásukat és a találékonyságukat bevetve. Óriási, egy tonnásra hízott csatornahulladék tömítette el a telep fogadóaknájának egyik nehezen hozzáférhető vezetékét. Ilyen gigantikus dugó még nem fordult elő Pécsen" - írja a Tettye Forrásház Zrt. saját oldalán, hívta fel rá a figyelmet a 444.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A pécsi szennyvíztisztító-telepre egy 1,2 méter átmérőjű csőbe érkezik a város és a környező települések szennyvize, amiből egy sűrű rács rögtön az elején kiszűri a nagyobb szennyeződéseket. Ebből egyébként naponta 410 kilogrammnyi jön össze. "Ennek a berendezésnek az egyik vezetékéig jutott el a hegy méretű, összetömörült dugó, megakasztva a szennyvíz útját" - írják

EZT IS AJÁNLJUK:

  "Másfél napig birkóztak a nehezen hozzáférhető monstrummal kollégáink, végül saját gyártású, karvastagságú szigonyokkal és daru segítségével cibálták ki több darabban a rendszerből"  - írja a cég, majd azt, hogyan is jöhetett ez össze.

  "A csatornaszörny összefüggő masszájában akadt egyebek közt biciklis nadrág, több tucat borotva, kefe, fülpiszkálók százával, de a legnagyobb részét konyhai zsiradék, nedvestörlő, rongy, óvszer, betét és pelenka adta."

  Hozzá is teszik, hogy ezeket persze könnyű lehúzni a vécén, de egyáltalán nem szabad, mert nem foszlanak szét, és - mint a fenti eset mutatja - összeállva nagy gondot is okozhatnak. "A csatornaszörnyek kialakulása elkerülhető lenne, ha a háztartások nem engednének olajat, zsírt tartalmazó hulladékot a csatornába, és nem bíznának vízben nem oldódó, ellenálló szemeteket a szennyvízhálózat gondjaira" - írják.

  A cég dolgozói egyébként gyűjtik a fennakadt érdekesebb darabokat, ráadásul a  Magyar Tudományos Akadémia egyik rendezvényén ki is állították azokat.

  Kommentek:

  Top 16