• Külföld
Maksa Mónika

Megalakulhat a függetlenséget támogató katalán kormánykoalíció

Katalóniában megállapodtak a pártok a koalíciós kormányról. A pártok az autonóm régió függetlenségét támogatják. Azután sikerült megegyezniük, hogy Arthur Mas eddigi katalán elnök bejelentette, hogy hajlandó távozni.

A spanyol tartományban, Katalóniában több mint három hónapja, azaz a szeptember 27-i parlamenti választások óta nem tudott megalakulni az új kormány. A parlament egyik pártja sem támogatta ugyanis Artur Mas újraválasztását. Ő volt a győztes, a független Katalónia létrehozásáért küzdő Junts pel Sí (Együtt az igenért) párttömörülés jelöltje.

Artur Mas. Forrás: Europress - Getty Images/David Ramos

Artur Mas. Forrás: Europress - Getty Images/David Ramos

Artur Mas a héten még arról beszélt, hogy kész arra, hogy új parlamenti választásokat írjon ki. Szombaton azonban bejelentette, hogy a Spanyolországtól való elszakadásért folytatott harc érdekében nem indul újra az elnöki posztért. Megnyitotta ezzel az utat egy új, függetlenség párti kormány megválasztása előtt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az új elnökjelölt Girona polgármestere, Carles Puigdemont lesz. A parlamentnek vasárnap szavaznia kell az új elnök személyéről, mert ha hétfőig nem áll fel az új kabinet, akkor meg kell ismételni a választásokat.

    A parlament másik függetlenségi pártja, a baloldali Népi Egység (CUP) azért utasította el eddig a koalíciót, mert Artur Mas személyét túl piacbarátnak tartotta. A párt bírálta az öt éve hatalmon lévő elnök kormányának gazdasági és társadalmi politikáját, különösen azokat a megszorításokat, amelyeket Mas alatt rendeltek el. A Junts pel Sí és a CUP a független Katalónia EU és NATO-tagságának kérdésében sem ért egyet.

    A CUP két tárcát kap majd a katalán kormányban. A spanyol kormány alkotmányellenesnek tartja a függetlenség irányába tett törekvéseket. Ezért szombaton arra szólította fel Katalónia vezetését, hogy "polgárai problémáinak megoldására összpontosítson új feszültségek keltése helyett" – írja az MTI.

    Top 16