• Külföld
Faktor

Még több pénz kell Törökországnak a migránsokra

Az Európai Uniónak a már megígért 6 milliárd eurónál várhatóan többet kell adnia Törökországnak az illegális bevándorlás leállítására - mondta kedden Karl Erjavec szlovén külügyminiszter, miután Ljubljanában tárgyalt Volkan Bozkir török Európa-ügyi miniszterrel.

Úgy vélem, hogy a válság kezelésére betervezett összeg nem lesz elég. Ez csak az első lépés, de fontos ahhoz, hogy a Törökországgal kötött megállapodás eredményes legyen

- mondta Erjavec egy közös sajtótájékoztatón.

A megállapodás alapján Törökország visszafogadja a rajta keresztül Európába érkezett összes illegális bevándorlót, de cserébe az unió Törökországból közvetlenül átvesz szíriai menekülteket. A csere elvben öt nap múlva kezdődik. Törökországban befogadóközpontokban helyezik el a visszatérőket, és ugyanannyi szíriait küld Európába.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Bozkir azt mondta: az unió nem válogathat a szíriaiak között a képzettségük és szakértelmük szerint. Törökország a visszavett migránsokat megpróbálja hazaküldeni a származási helyükre, mint például Pakisztán, amellyel már megkötötte a visszafogadási megállapodást. Nem küldik viszont haza azokat a menekülteket, akiket ott veszély fenyeget. Ha nem térhetnek haza, Törökországban maradnak azokban a központokban, amelyeket a számukra építettek 16 városban - mondta a miniszter.

    Top 16