• Pénz
Kiscsatári Ferenc

Még több helyen kell online kassza

Van hatékony fegyver az áfacsalások ellen, de meg kell küzdeni az Unióval, hogy használhassuk, ezt mondták szakemberek a PwC konferenciáján. Azt is mondták, hogy Magyarország jó úton jár a feketegazdaság felszámolásában. Jövőre kiterjesztik az online pénztárgépek használatát és bevezetik az elektronikus számlarendszert is.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Andrej Babis cseh pénzügyminiszter, valamint a szlovák, a román, a cseh, a lengyel és a magyar adóhatóság szakembereinek részvételével közép-kelet európai áfa-csalás elleni konferenciát rendezett a PwC Magyarország. A Magyar Tudományos Akadémián tartott eseményen a Faktor is részt vett.

A nemzetgazdasági miniszter szerint hatékonyak és eredményesek a magyar eszközök.

Foto: Europress - Dieter Nagl/AFP

A nemzetgazdasági miniszter szerint hatékonyak és eredményesek a magyar eszközök. Foto: Europress - Dieter Nagl/AFP

EZT IS AJÁNLJUK:

  Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta a konferencián, hogy az általános forgalmi adó csalás nem csak magyar vagy regionális, hanem európai szintű probléma. Az iparszerű, szervezett visszaélések az országok eltérő helyzetéből és a törvények különbségeiből erednek.

  A leghatékonyabb eszközA magyarországi tapasztalatok azt mutatják, hogy a leghatékonyabb eszköz az áfa-csalás ellen, az úgynevezett fordított adózás bevezetése. A fémhulladék és a gabona kereskedelemben nagyon meggyőző eredményeket ért el az ország, amióta bevezették. Ártándnál és néhány más határátkelőnél 2012 júliusa óta 70 százalékkal kevesebb gabonát visznek ki az országból és 30 százalékkal több az adóbevétel. Magyarország évek óta törekszik arra, hogy több iparágban is bevezethesse. A sertéshús, a cukor és a mezőgazdasági termékek esetében azonban az Unió elutasította Magyarország kérését.

  Ebben az ügyben együtt küzd az ország a csehekkel. Varga Mihály és Andrej Babis cseh pénzügyminiszter is azt akarja kiharcolni, hogy a tagországok önállóan dönthessék el, hogy milyen iparágakban akarják bevezetni a fordított adózást. Az Unió egyelőre nem engedélyezi ezt, de újabb és újabb érvekkel küzd a két ország tovább. Hiszen az évi 170 milliárd eurós uniós áfabevétel-kiesés nagyon nagy összeg ahhoz, hogy az Unió hagyja elveszni.

  Babis arról is beszélt, hogy az Unió is meg akarja oldani ezt a problémát, de úgy tűnik, nem tudja, hogyan. Azt mondta, hogy amin Brüsszelben hat hónapig gondolkodnak, azt a bűnözők egy pillanat alatt teszik meg.  A csehek ezért kísérletként 10 ezer eurós értékhatárig akarják bevezetni a fordított adózást. Babis szerint ez hatékony és gyors megoldás lenne a csalás elleni küzdelemben. Úgy tűnik, hogy másfél év falra hányt borsó után Csehország tehet egy próbát a fordított áfafizetéssel - mondta Babis.

  A cseh pénzügyminiszter

Foto: Europress - Michal Cizek/AFP

  A cseh pénzügyminiszter Foto: Europress - Michal Cizek/AFP

  Az Európai Bizottság évente megbecsüli, hogy mennyi áfának kellene befolynia az országok költségvetésébe és ehhez a becsült összeghez képest mennyi pénz folyik be a valóságban. Magyarországon ez a rés, tehát a hiányzó, elcsalt pénz a becsült áfa 24,4 százaléka.

  Ezzel még így is jobban áll Magyarország, mint a környező országok. Romániában a rés 41,4 százalék, tehát az áfának csak valamivel több, mint a felét fizetik be a cégek az államnak. De még így is 500-750 milliárd forinttal kevesebb a csalások miatt Magyarország bevétele.

  Látványos magyar eredményekVarga Mihály arról is beszélt, hogy a csalások és a feketegazdaság ellen a közelmúltban két eszközt vezetett be Magyarország. Az online pénztárgépeket, tehát az olyan pénztárgépeket, amelyek elektronikusan össze vannak kötve a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) és az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert (EKÁER), amelyikkel pontosan nyomon lehet követni az áruk szállítását.

  Az EKÁER-rel meg lehet akadályozni azt, hogy a valóságban nem létező árut papíron átvigyék egyik országból a másikba és utána visszaigényeljék az államtól az áfát. Az EKÁER nem csak a csalók ellen használható, hanem a becsületes kereskedőket is védi. Idén, 2015. szeptember közepéig 8 millió nyomon követhető áruszállítás volt Magyarországon. Ezek után pedig 7 százalékkal több áfát fizettek be, mint tavaly ilyenkor, amikor még nem működött e rendszer.  

  A nemzetgazdasági miniszter azt is elmondta, hogy a tej és a cukorkereskedők maguk jelezték, hogy tisztult a piac, csökkent a feketegazdaság mértéke. A húsiparban és az építőiparban dolgozó tisztességes cégek vezetői pedig azt mondták, hogy több lett a megrendelésük az EKÁER bevezetése óta.

  Szabó Károly

Forrás: youtube

  Szabó Károly Forrás: youtube

  A Faktor megkérdezte a konferencián Szabó Károlyt, a NAV vám- és pénzügyőri szakmai szakfőigazgatóját, hogy mik az adóhivatal tapasztalatai az EKÁER bevezetésével kapcsolatban. A szakfőigazgató elmondta, hogy az áruszállítás nyomon követése nagyon eredményes eszköz a csalás elleni küzdelemben. A malomipart majdhogynem az összeomlástól mentette meg. Régebben nagyon sokáig tartott megtudni, hogy egy külföldről érkezett kamion esetében minden rendben van-e a rajta lévő áruval. Most már az ellenőrzés kezdetekor megvannak ezek az adatok, így azonnal tudnak intézkedni a vámosok. Az is nagy eredmény, hogy amíg például Portugália 8 év alatt vezette be az egységes adatnyilvántartást, a NAV-nak az EKÁER-re a tesztidőszakkal együtt is csak néhány hónapja volt.

  Még több helyen kell online kasszaEddig nagyjából kétszázezer online kasszát kötöttek be a NAV-hoz. Az így összegyűjtött adatok elemzése beépült az ellenőrzésekbe – mondta Varga Mihály. Ez erősítette a tisztességes és önkéntes adófizetést is. A 2014-ben befizetett 300 milliárd forint plusz adóból 189- 190 milliárd forint ebből származott. A beszerzési láncolatban is továbbgyűrűzik a pozitív hatása, hiszen, ha valaki eladott egy terméket és ez látszik a NAV-nál is, akkor a vevője nem tudja kikerülni az adózást, amikor is tovább értékesíti a terméket.

  A kormány tervei szerint hamarosan még több szolgáltatás és termék esetében is bevezetik az online pénztárgép kötelező használatát: a wellness szolgáltatásoknál, az edzőtermekben, az autószerelőknél és a pénzváltóknál. A taxis szervezetek pedig saját maguk kérték, hogy náluk is legyen kötelező az online kasszás fizetés.

  Az áfacsalás elleni küzdelem következő eszköze az új adótörvények szerint az elektronikus számlarendszer lesz. Amikor ezt bevezetik, attól kezdve a NAV azonnal tud reagálni a papíron létező, aztán hirtelen eltűnő cégekre.

  Ezentúl jobban megkülönböztetik majd a jó és a rossz adósokat is. A jó adófizetőket hagyja érvényesülni a NAV és a megtévedt vagy tisztességtelen adózókkal szembeni eljárásokra koncentrálja az adóhivatal átszervezésével felszabaduló erőforrásokat – mondta Varga Mihály.

  Top 16