• Politika
Maksa Mónika

Még több helyen kell majd online pénztárgépet használni

Varga Mihály beszélt arról, hogy további ágazatokra terjesztik ki az online pénztárgép kötelező használatát. A kormány azt várja, hogy az intézkedések hatására a gazdaság tovább fehéredik. Becsléseik szerint az újabb 30 ezer online pénztárgéppel körülbelül 20-30 milliárd forinttal nőnek az állam bevételei.

A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy 2016. szeptember 30-tól az autójavítóknak, és -karbantartóknak, az autóalkatrész-kiskereskedőknek, a motor-alkatrész kereskedőknek és -javítóknak, a plasztikai sebészeknek, a diszkót, illetve tánctermet működtetőknek, a ruhatisztítóknak és az edzési valamint közérzetet javító szolgáltatásokat nyújtóknak lesz kötelező online pénztárgépet használni. Jövő év január 1-jétől pedig a pénzváltóknak is csatlakozniuk kell az online rendszerhez.

A miniszter szerint segített visszaszorítani a feketegazdaságot az online pénztárgépek és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése. Most 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban. A boltokban, a benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátóknál és a szállodákban használnak online kasszát. 2014-ben az online kasszarendszernek köszönhetően nagyjából 150 milliárd forint, 2015-ben pedig további 60 milliárd forintos adóbevétel többlet keletkezett.

Varga Mihály.

Varga Mihály.

Fotó: Mészáros Annarózsa

EZT IS AJÁNLJUK:

  Varga Mihály azt is mondta, hogy a növekvő adóbevételek teszik majd lehetővé a további adócsökkentést. Azt is mondta, hogy egyeztetnek a taxisokkal az online ellenőrzésről. A taxisoknál 2017. január 1-jéig szeretnék az új rendszert kialakítani. Az adóhivatal online pénztárgép nélkül, a taxitársaságokon keresztül kapna információt. A kormány mérlegeli, hogy kapjanak-e támogatást az online pénztárgépekhez az érintettek.

  A kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetett, ekkor megvizsgálták, hogy melyik szolgáltató szektorokban magasabb az átlagosnál az eltitkolt jövedelem. Azokra fogják kiterjeszteni a kötelező online kasszákat. A vizsgálat alapján a kozmetikusok és fodrászok nem tartoznak ide.

  A nemzetgazdasági miniszter azt is mondta, hogy a feketegazdaság visszaszorítása érdekében a készpénzforgalmat is szűkíteni szeretnék. Az elektronikus számlák rendszerét először csak a meghatározott nagyságú bevétellel rendelkező cégekre terjesztenék ki.

  A miniszter cáfolta, hogy az online pénztárgépek használatának kiterjesztésével keletkező adóbevétel a lakáspolitikai intézkedések fedezete lenne. Megjegyezte, hogy a csok országos átlagban 6 százalékos árnövekedést hozott a lakáspiacon, és szerinte reálisabb árak alakultak ki.

  A sajtótájékoztatón Varga Mihály a brüsszeli terrortámadás halottjaival és sérültjeivel való együttérzését is kifejezte – írja az MTI.

  Top 16