• Külföld

Még több halott a földrengésben, elmarad az elnök beszéde

Már 26 ember halt meg a szombat hajnali tajvani földrengés miatt. A mentők még most is több mint 100 embert keresnek a romok alatt. A 6,4-es erősségű földrengés Tajnan városában végezte a legnagyobb pusztítást. A katasztrófamentők éjjel is dolgoztak. A tragédia miatt Tajvan elnöke is elhalasztja újévi beszédét és inkább a katasztrófa-elhárítási központba megy.

Több száz embert vittek már biztonságos helyre, de 500-nál is több ember megsérült, és több mint 90 embernek kórházban kellett maradnia.

Tajnan polgármestere azt mondta, hogy a Vej-kuan Csinlung lakóparkban összeomlott 17 emeletes épület alatt még nagyjából 100 ember lehet. Őket a legnehezebb kimenteni. Egyelőre 29 emberről tudnak, akit el tudnak érni, ezért őket próbálják először kiszabadítani. Több ezer mentő dolgozik a helyszínen.

A 96 lakásos épületben 256 ember lakott, de a katasztrófa idején még ennél is többen voltak benne. Valószínűleg az épület alapja, váza és anyaga sem felel a szabványoknak, ezért könnyen összeomolhatott.

Forrás: Europress - AFP/Sam Yeh

Forrás: Europress - AFP/Sam Yeh

A romok közül egy 8. emeleti lakó élve jutott ki. Őt egy 10 centiméter széles repedésen keresztül látták meg, és 8 órán át tartott kiszabadítani. A halottak között volt egy 6 hónapos kislány, akinek az apját is megtalálták, ő is meghalt.

Egy 60 év körüli férfi, akinek fia túlélte a katasztrófát, menye pedig súlyosan megsérült, azt mondta, hogy 11 és 12 éves fiú unokái még a romok alatt vannak.

4 főiskolai hallgatót is keresnek, akik egy másik összeomlott épületben voltak a város Jungkang kerületében. A tajnani önkormányzat szerint a városban 9 épület dőlt össze, 5 másik pedig megrongálódott.

A kínai szárazföldről és Japánból is érkezett a földrengés helyszínére egy-egy helyzetfelmérő csoport. Vasárnap még egy 12 emberből álló mentőcsapat is érkezik a kelet-kínai Csöcsiangból.

A tajvani elnöki hivatal szóvivője vasárnap bejelentette, hogy Ma Jing-csiu elnök kínai holdújévet köszöntő esti beszéde a földrengés miatt elmarad. Az elnök a katasztrófa-elhárítási központban lesz. A holdújév és a hozzá kapcsolódó tavaszünnep, amely a kínaiak legnagyobb családi ünnepe, hétfőn kezdődik.

A tajvani földrengés helyi idő szerint szombat hajnalban történt. Tajvanon nem ritkák a földrengések, de általában nem erősek és nem okoznak nagy kárt. 1999-ben viszont egy 7,6-es erősségű földrengés rázta meg a szigetet, akkor 2300 ember halt meg – írja az MTI.

Top 0