• Sport

43 évvel ezelőtt, Kű Lajos lőtte az utolsó magyar EB-gólt

43 év – ennyi idő telt el azóta, hogy a magyar labdarúgó-válogatott utoljára Európa-bajnokságon játszott. 1972-ben Belgiumban rendezték meg azt a tornát. Illovszky Rudolf volt a szövetségi kapitánya a magyar csapatnak, amely a negyedik helyet szerezte meg.

Herbert Wimmer is gólt lőtt a Szovjetunió elleni döntőn (Fotó: uefa.com)

Herbert Wimmer is gólt lőtt a Szovjetunió elleni döntőn (Fotó: uefa.com)

A selejtezőkben 32 csapat indult el, őket nyolc csoportra osztották be, minden csoportba négy válogatott került. A csoportelsők jutottak be a negyeddöntőbe, és csak az a csapat utazhatott Belgiumba, amelyik abból a fordulóból is továbbjutott. Az Eb-helyszínén ugyanis csak a két elődöntőt, a bronzmeccset és a döntőt játszották.

Magyarország a kettes számú csoportban szerepelt, Bulgária, Franciaország és Norvégia volt az ellenfele. Innen kilenc ponttal jutott tovább a válogatott (akkor még két pontot adtak egy győzelemért), a negyeddöntőben Romániával kellett játszania. Hazai pályán 1–1, Bukarestben 2–2 lett az eredmény,  így jöhetett a továbbjutásról döntő harmadik meccs semleges pályán. 1972. május 17-én, Belgrádban a magyar csapat végül Szőke István 89. percben lőtt góljával legyőzte Romániát, és bejutott az elődöntőbe.

Ott a Jugoszláviát kiverő Szovjetunióval játszott a válogatott 1972. június 14-én. A mérkőzés egyetlen gólját Anatolij Konkov lőtte a második félidő elején. A meccs végén egyenlíthetett volna a magyar csapat, Revaz Dzsodzsuasvili felrúgta Dunai Antalt a tizenhatoson belül, de Zámbó Sándor tizenegyesét Jevgenyij Rudakov kivédte.

Három nappal később Belgiummal játszott Magyarország a bronzéremért. Kű Lajos azonban hiába lőtt gólt tizenegyesből, 2–1-re a belgák nyertek.

Az 1972-es Európa-bajnokság végeredménye:

  1. NSZK
  2. Szovjetunió
  3. Belgium
  4. Magyarország

A torna gólkirálya: Gerd Müller (4 góllal)

             A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ EB-N

KAPUSOK: Géczi István, Rapp Imre

VÉDŐK: Fábián Tibor, Páncsics Miklós, Juhász Péter, Szűcs Lajos, Bálint László, Kovács József

KÖZÉPPÁLYÁSOK: Szőke István, Kocsis Lajos, Zámbó Sándor, Juhász István, Kozma Mihály

CSATÁROK: Bene Ferenc, Kű Lajos, Dunai Antal, Fazekas László, Albert Flórián

Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf

Top 0