• Belföld
Faktor

Probléma lehet a gyümölcstermesztésben, fagyra lenne szükség

Az enyhe tél kedvez a levéltetvek és az atkák áttelelő tojásainak.

Ha két-három héten belül nem jön az igazi tél, az mennyiségi és minőségi gondokat okozhat a hazai gyümölcstermesztésben - mondta a Világgazdaságnak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

Apáti Ferenc szerint az enyhe időjárás nem okoz különösebb gondot, mivel január elején még "mélynyugalomban vannak a gyümölcsfajok". Ha viszont a következő két-három hét is ilyen enyhe lesz, és azután üt be egy mínusz 20 fokos fagy, az már károkat okozhat az állományban.

Egyelőre növényvédelmi gondok sincsenek, bár az is igaz, hogy az enyhe tél kedvez a levéltetvek és az atkák áttelelő tojásainak, ahogy a főleg a gabonatáblákat károsító mezei pockoknak is - írja az MTI. Ezeket a kártevőket egy komolyabb, huzamosabb ideig tartó fagy képes gyéríteni.

A csonthéjasoknál a hektáronkénti 150-250 ezer, a körténél 200-300 ezer, az almánál pedig 500-600 ezer forintos védekezési költségen 10-20 százalékot is lehet spórolni, ha a tél elvégzi a megfelelő gyérítést - enyhe tél után ugyanekkora a védekezésre költött többletköltség is.

Kommentek:

Top 0